Borneoi kirándulás

Malajzia

Ott-tartózkodás ideje: 2007. jan. 15.  - 2007. jan. 30. (15 nap)

0 hozzászólás I 5 688 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. júl. 26. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kovlac Beszámolója

Cimkék: Borneo  esőerdő  majom  nagyorrú  őserdő 

Malajzia egyik gyönyörű természeti adottsága: Borneo.
2007 januárjában sikerült oda eljutnom a feleségemmel, az élmény lenyűgöző volt. Igaz, hogy csak néhány napot töltöttünk a földrésznyi területen,így is sikerült kellemes élményekkel haza térni. Borneo északi része Malájziához, déli nagyobbik része Indonéziához tazozik. A túristák előtt is csak nemrégiben nyitották meg a lehetőséget az ökoturizmus jegyében. Borneo egy aprócska városába érkeztünk repülővel, melynek a neve Sandokan. Nyüzsgő hely, tele élettel. Innen indultunk tovább a csoporttal egy széles folyón, egyre beljebb az esőerdőbe. Valóban esőerdő, itt minden nap esik az eső. Ahogy egyre beljebb értünk a motorcsónakunkon, egyre dúsabb lett a növényzet, meg-meg álltunk megycsodálni a különféle növényeket és állatokat. A folyó partján kis kunyhók, házacskák voltak elvétve, a helyi lakosok a szokásos napi munkájaikat végezték. A folyó partján mosakszanak, pl. ott mossák el az edényeiket is. Kb. 3 óra múlva oda értünk a szálláshelyre. Cölöpökre épített ház volt. Részben a nagy esőzés, részben amiatt, hogy a különböző férgek, bogarak ne tudják birtokba venni az építményt.
A ház gazdája helyi üdítőitallal kínált mindenkit és röviden elmondta az itteni körülményeket.
Nagyobb esőzés alkalmával a folyó jelentősen megárad, veszélyeztetve az épületet.
Ízelítőt kaptunk a különféle esőerdei növényekről, hogy pl, hogyan lehet, vagy éppenséggel a tudás hiánya miatt hogyan nem lehet túléni egy esőerdei magányt.
Rengeteg állatfaj lakja a környéket, pl a nagyorrú majmok továbbá madárfajok tömkelege.
Kicsi majmok mindennapos vendégek a ház körül, a rikoltozásukat is gyakorta hallani.
Külön élmények voltak az éjszakák. Mindenn éjjel esett az eső, dem kicsit, mintha dézsából öntötték volna.
Az eső hangja, a víz csobogása magával ragadó élményt nyujtott. Az eső elálltával különféle madarak hangjai hallatszottak a távolból.
Másnap hajnalban indultunk a sziget belsejébe felfedező túrára. Halk motorcsónakokkal mentünk, hogy ne verjük fel az erdő csendjét. A reggeli pára, a folyó és az erdő felett lebegett, szinte harapni lehetett.
Útközben megannyi növény és állattal találkoztunk, ezeknek egy része csak itt található meg.
A motorcsónakokkal áttörtünk egy keskeny folyó holtágon egy nagyobb tó felé. Gyakorlatilag feszített víztükör fogadott bennünket, tavi rózsákkal és egyéb növényfélékkel díszítve.
Miután a kis tavacskát körbe csónakáztuk, elindultunk egy kis őserdei túrára. Az útonk kis piócák leselkedtenk ránk, hátha ránk tudak akaszkodi egy kis táplálék reményében. Ezek a kis férgek a növények aljára vannak felcsimpaszkodva és ott várják az áldozataikat.
A borneói növény és állatvilág sokasága és sokszínűsége lenyűgöző.
A malajziai kormány ma már sokat tesz a környezetvédelemért, felismerték, hogy ezt a kincset nem lehet semminek alárendelni.
El kell mondani, hogy a helyi lakosságban még nem mindekinél tudatosodott a környetvédelemmel kapcsolatos elkötelezettség, mert bizony a folyó parton elég sok műanyag flakont láttam. Ezt egészen biztos, hogy nem a túristák termelték.
A malájziai emberek nagyok kedvesek és segítőkészek. Vendég szeretetüket nem lehet felülmúlni.
Itt sok féle vallású és nációjú ember él és nagyon toleránsak egymás iránt. Tiszteletben tartják egymás vallását és kultúráját. A kultúrális sokszínűség jellemzi a társadalmukat.
Sok tekintetben példa értékű a toleranciájuk, a más kultúrák elfogadása. Természetesen ennek azért itt történelmi hagyományi vannak.
Malájziában a megélhetés nem drága. Sok olcsó holmit lehet itt venni. Megtalálhatók itt a világmárkás termékek is, igazán elérhető áron.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina