Ausztria, die Tulln Gartens, SzG3

Ausztria Tulln

Ott-tartózkodás ideje: 2021. aug. 02.  - 2021. aug. 02. (1 nap)

0 hozzászólás I 233 látogató olvasta. Rögzítve: 2021. aug. 20. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar 424gabor Beszámolója

Cimkék: ausztria tulln kertek kert virág növény 

Ez a helyszín volt az egyik legsikeresebb az összes közül (ami nem kicsinyíti le a többit). Már korábban beiktattuk volna Németország felé menet, de hol a Covid, hol a német áradások hiusították meg a német útunkat. Most viszont kézenfekvő volt, hogy Bécsből elugorjunk ide.

"természet a kertben", ez a mottója a helynek. 2008-bna nyitottak meg, magukat kirakatprojekt-nek definiálják. Ez olyan szempontból igaz, hogy 70 kertprojektet mutatnak be, szigorúen mellőzve minden kemikáliát és a tőzeget (?) is. Ez utóbbira nem találtunk magyarázatot.

A park mellett hatalmas parkoló van, most a Covid miatt csak 1 cseh és 1 holland autót láttunk a parkolóban. Jelenleg 13,50 Euró belépő/fő (2021). Érdemes elolvasni az alapvetéseiket:

A DIE GARTEN TULLN - a „természet a kertben” kalandvilág - 2008 -as megnyitása óta Európában egyedülálló kirakatprojektré fejlődött . Már több mint 3 millió kertészeti rajongót vonzott a világ minden tájáról. A bemutatókertek ebből következő ökológiai gondozása példaértékű számos kerti kiállítás számára itthon és külföldön.

A kertészek szigorúan betartják a „természet a kertben” kritériumait az egész területen : lemondanak a vegyi szintetikus peszticidekről, a vegyi szintetikus műtrágyákról és a tőzegről.

A helyhez illő és változatos ültetés, a természetes megtermékenyítés komposzttal, a jótékony szervezetek támogatása és a növények megerősítésére szolgáló biológiai eszközök más fontos összetevők a kert stabil és egészséges ökoszisztémája felé vezető úton.

A DIE GARTEN TULLN- t állandó létesítményként tervezték, és nem rövid távú nagy eseményként. Az évszakok változása, de az évek során bekövetkezett növekedés is páratlan természeti látványossá válik a látogatók számára .

A DIE GARTEN TULLN nemcsak ökológiai kirakatcég , hanem mércéket állít látogatóinak gondozásában és támogatásában, akik minden szempont középpontjában állnak. Nem csak a „Gartler” fontos számára, hanem a gyerekek, a családok és a speciális igényű emberek is .

A regionális együttműködés és a zöld szektorban kialakított számos partnerség is fontos számára. Sokuknak saját kertje van a kerti kiállításon. A dunai ártéri tájba ágyazva , mégis közel Tulln városközpontjához , a terület virágzó tengerek, füves szigetek, tavak és sétálóutak elbűvölően természetes keretébe szőtt. A 70 bemutató kertben láthatóvá válik az ökológiai kertészet sokszínűsége.

Most térjünk vissza a kertre. A bejárat után először érdemes végig követni a piros utat (vö. mindig a sárga úton) és jobbra - balra bejárni az egyes kerteket (miután ezt megtettük, a feleségem javaslatára mégegyszer körbe mentünk, most nem a piros úton, így további kerteket találtunk. A leírás szerint a kertek kb, 1/3-a a helyiek műve, a többi tulajdonképpen egyes cégek bemutató helyei, hogy ötleteket adjanak a leendő kertépítőknek (kert építtetőknek). Alig észrevehető táblákon jelzik, hogy kit és hogyan kell elérni, ha a kerttípus elnyerte valaki tetszését.

Van egy hatalmas kilátó is (lifttel is fel lehet menni annak aki nem szeretne kb 30 m-t lépcsőzni), nagyon szép panorámával. Jól belátni a kerteket, látni a Dunát és az új hidat is. A kertek végében találtunk egy jó büfét, ahol beebédeltünk (klasszikus kerthelyiség kialakítással). Jó konyha, a marha gulyás (ami a pörkölt) kifejezetten jó volt.

Ha minden kertben csak 3 fotót készítettem volna, akkor is 3 x 70 = 210 fotó készült volna, ettől több lett, ezért érdemes a Fotóalbumot is megnézni, ha valakit részletesebben is érdekelnek a kertek.

Egy kiegészítés: a főbejárattól jobbra van egy hely, aminek Wasserpak (Vízi park a neve). Itt lehet csónakokat kölcsönözni és bejárni a csatornákat. Nekünk nem tetszett a víz minősége, algásnak, zavarosnak látszott, így csak sétáltunk ott egy kicsit.

Az összes itt készített kép itt tekinthető meg (több. mint 200 fénykép):
https://ausztriafotoalbumok202004szg3.blogspot.com/2021/08/ausztria-tulln-die-garden-tulln.html

Szerintem érdemes megnézni a képeket.
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina