Ausztria, Leobendorf - Kreuzentein, SzG3

Ausztria Kreuzenstein

Ott-tartózkodás ideje: 2021. aug. 02.  - 2021. aug. 02. (1 nap)

0 hozzászólás I 147 látogató olvasta. Rögzítve: 2021. aug. 19. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar 424gabor Beszámolója

Cimkék: ausztria leobendorf kreuzenstein vár 

A klasszikus lovagvár! Nincs messze Bécstől, mindenképpen javaslom megtekintését. Története igen régre mutat vissza, egészen a XII. századig. Első látásra igen kusza az összhang, folyamatosan toldozgatták, vagy éppen a legújabb stílusban átépítették.Az utolsó átépítés 1906-ban történt, az átadáson megjelent Vilmos császár is. Ez után a vár egy része leégett: oda lett a levéltár és a könyvtár jó része. Miután ez a terület a szovjet érdekszférába esett a II. VH vége felé, ezt szokásos módon megsínylette a vár (több szoba jelentős károkat szenvedett, ez-az eltűnt).

A vár jelenlegi tulajdonosa Hans-Christian Wilczek gróf. Az épület a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend egyik székhelye.

Ha meg akarjuk tekinteni a várat, arra kell figyelni (2021), hogy a jelenlegi Covid helyzet miatt az utolsó 16:00-kor kezdődik. A vár alatt hatalmas parkoló van, most alig 5-6 kocsi állt ott. A várhoz két féle módon lehet feljutni, mindkettő Leobendorfból indul. Mi a Burggasse felöl mentünk, ez kb. a parkoló alatt 150-m-el véget ér. Ott leparkolva a sporttelep lehet felsétálni a várhoz. A másik irány a Kreuzerstasse felől van, ez közvetlenül a nagy parkolóba vezet (hogy ezt a kb 150 m-es szakaszt miért zárták le?)

Jelenleg 12 Euró a belépőjegy (2021), ezért kb 3/4 órás vezetést kapunk. Először a vár konyhájába látogatunk el, ahol a teljes felszerelés megtekinthető. Ez után a szokásos várlátogatás következik, az 1. emeleten szépen berendezett szobák során haladunk át. Az ablakon kitekintve látjuk, hogy a várárokhoz képest milyen magasan vagyunk. Ekkora létra nincs, hogy megostromoljuk a várat. Ha jól olvastam, bár sok tulajdonosa volt a várnak, elfoglalni soha nem tudták.

Figyelem: a várban csak a szabd téri helyszíneken lehet fotózni, a benti terekben nem (gondolom, mivel a vár magántulajdonban van, ezt jogukban van kérni).

Ha végeztünk a várban, a vár mellett egy madár bemutató helyet is találunk (ez most zárva volt), ha a kerítése mellett tovább megyünk, a vár kívülről megkerülhető.

Mindenképpen javasolt hely.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo