Az Agung vulkán jelentőségéről

Indonézia Bali

Ott-tartózkodás ideje: 2017. nov. 20.  - 2017. nov. 28. (8 nap)

0 hozzászólás I 1 004 látogató olvasta. Rögzítve: 2017. nov. 29. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar zitary Beszámolója

Cimkék: agungvulkan 

Az Agung vulkán a balinéz hinduizmus origója. Minden itt kezdődik, s minden itt fejeződik be. Az átjáró az istenekhez. A falu eleje az amelyik a vulkán felé néz, a falu vége az amelyik a tenger felé. 3millió ember összes falva. Egy rendes balinéz úgy alszik, hogy a feje a vulkán felé néz, s a lába a tenger felé. ( a hegyek a tiszta/pozitív pólus, a tenger a negatív pólus) A sziget végtelen mennyiségű templomáról híres, de a legfőbb, a legfontosabb, AZ anyatemplom az az Agung vulkán legalsó kráterétől 6kmre fekszik délre a Pura Besakih, nem más mint templomok/szentélyek összessége, egy bő km-es területen 23db „épületből” álló komplexum a lejtőn szinte piramis formában magasodik meredeken. Ugyan a 13.századtól épült, de 2000éves faragott kövek, s a kapu arra utal, hogy ez mindig is a sziget legszentebb helye volt.
Az Agung vulkán az (a Besakih templom) ahol mondjuk minden halotti szertartás véget ér. Ide hozza fel az egész család (3M ember!) halottja hamvainak egy részét, a lelke teljes elbúcsúztatásához itt zajlik a vegső szertartás, (majd ott hagyja pár napig/hétig, tehát vissza is jön érte) mielőtt a háziszentélybe hazavinné s elhelyezné azt. (amíg nálunk van mondjuk a siratás-temetés-tor, addig itt egy több napos/hetes többlépcsős „rendszer” alakult ki halottak testi-lelki búcsúztatására, ami nem a tetem elégetésével fejeződik be, hanem az Agung vulkánon levő ceremóniával.)
Évente min.20 nagy közösségi szertartás van a vulkánon lévő templomban -némelyikre 3milliónyi balinéz 2héten át vonul ide-, pluszban az összes balinéz egyéni családi szertartásai. (+turisták)
Logikusan a legnagyobb ünnepi szertartások is az Agung vulkánon kell hogy megtörténjenek. Léteznek olyan nagy ritkaságszámba menő ceremóniák is, amik 50, vagy 100 évenként tartandók. Mint minden hindu szertartás, ez nem konkrétan 50év, lehet 49-54is, lazán, ahogy az istenek, a balinéz naptár, s a legfőbb guruk ezt majd megálmodják. A szertartás napja sem egy nap, hanem egy periódus (pl. teli Holdtól-teli Holdig)
Így az Agung vulkán kitörése sokkal nagyobb jelentőséggel bír a balinéz hinduk számára, mint azt mi dőre európaik gondolnánk.
folyt köv.
foto by Rio Helmi ma reggel kb 4:30 am
#agungvulkan2017 #agungvulkan
zitary kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo