Fiume? Rijeka? Trianon...

Horvátország Fiume/Rijeka

Ott-tartózkodás ideje: 2007. jún. 10.  - 2007. jún. 10. (1 nap)

8 hozzászólás I 5 707 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. jún. 29. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar emceze Beszámolója

Cimkék: fiume  rijeka 

Olaszországból hazafelé jövet random módban Triesztnél letértünk az autópályáról, hogy „beugorjunk” egy kis délutáni vizitre Fiumébe. Nem akartunk sok időt ott tölteni, csak egy kis városnézés, miegymás. A „centar” táblákat követve a városközpontba tartottunk. Nem akartuk elhinni, hogy ott vagyunk mikor odaértünk: egy monstre nagy ipari kikötő, tehervonatok, parkoló!? Meglepetten kullogtunk a belváros felé, annak is legfőbb sétálóutcájába, ami olyan kihalt volt, mint egy ötvenlelkes falu vasárnap ebéd után. És amit legfőképp nem értek, az a várost felépítők gondolkodása. Az ipari kikötőn túltettem magam, de a sétálóutcát miért kell teljes hosszában elválasztani bazi nagy lakótömbökkel a tengertől? Nem is időztünk itt sokat, megtudakoltuk mit érdemes megnézni a magunkfajta villámlátogatóknak, és egyből elzarándokoltunk a Fiume fölé magasodó várromhoz. Az elénk táruló látvány ambivalens érzéseket keltett bennünk: a város maga nagyon ronda (és most azért nem fogom vissza magam, mert ami a kommunizmus építészetére, így a városra is leginkább illő meghatározás az az ízlés ellen elkövetett legnagyobb merénylet), ellenben olyan helyen fekszik, hogy az leírhatatlan. Egy kicsit ökölbe szorult a szívünk, hogy ez a város akár Magyarország kikötővárosa is lehetne, egy kicsit anyáztuk a múltat, de ez van. Sajnos. Azért egy túrát megér.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
dome - 2007.08.03. 16:54

tarilaci: a Budapest hasonlat nagyon találó, tényleg pont ugyanolyan állapotban van mindkettő, kb. erre próbáltam én is utalni, örülök, hogy egyetértünk :)

emceze - 2007.07.24. 08:41

Kedves tarilaci!Parázs vitánk végére szeretnék pontot tenni. Úgy látom nem egyről beszélünk. Ami a te vesszőparipád (koszos, büdös, szürke) az nem rám vonatkozik, nem én mondtam, légy szíves ne úgy reflektálj mintha nekem írnád, ugyanis ezt Koga írta. Ami részemről ronda az a város építészete. Pont.

tarilaci - 2007.07.23. 21:17

Kedves emceze! Tavaly jártam Rijekában. Se nem koszos, se nem büdős, és szürke sem volt. Autóval voltunk, leraktuk egy parkolóban és gyalogosan jártuk be a várost. Sehol nem tapasztaltam hogy nagyobb szemét és kosz lenne mint Budapesten, kivétel ezalól talána kikötő és környéke. Parkolót is simán találtunk. És az eggyirányú utcák sem okoztak nagyobb gondot mint itthon. Kedves KOGA, ha valakinek gondjai vannak a gépkocsi vezetéssel, ne menjen külföldre! Ott még hatványozottabban jön elő a rutintalanság! Alap mondás ugye, ha nem tudok úszni, nem a medence a hibás!

emceze - 2007.07.23. 08:35

Kedves Tarilaci!Horvátország rendben van. Itt és most épp Fiuméről beszélgettünk, és nem az egész országról. Nem tudom voltál e már ott, és ha igen mikor, de ha ott van az ember (és nem egy szélsőjobb beállítottságú nagymagyarra gondolok alapesetben), és látja azt a vidéket, egy kicsit mindenkinek elszorul a szíve. Egyetértek azzal, hogy a meglévő, itthoni dolgok sincsenek rendben, ellenben két fontos tényezőre felhívnám figyelmed: a turizmus és a kereskedelem, ami hazánk életszínvonalát annak idején lehet, hogy kicsit "megdobta" volna. Rendben van hogy más a kultúra, de attól még nem kötelező hogy tetszen is. Beképzeltségről pedig szó sincs, legalábbis ezt egyikőnk írásában sem véltem felfedezni.

tarilaci - 2007.07.22. 07:25

Szerintem meg semmi gond nincs vele, egy percig se koszosab, mint Budapest! Az egyirányú utcákat meg hagyjuk, az itt is ugyanúgy van, valamint parkolót sem nagyon lehet találni. Mi franc bajotok van Horvátországgal? Trianon már ezer éve elmult, mi fenét csinálnánk mi a tengerünkel, a mostani területeket sem tudjuk renben tartani!! Hagyjuk már! Inkább a fejetekben kell rendet rakni, és tudomásul venni hogy az egy más kultúra, más ország, nem kell mindenhol a bősz, beképzelt Magyart játszani. Ha elmész valahová, meg kell tanulni azonosulni az ottani emberekkel, kultúrával és akkor nem lesz gond se Horvátországban se Egyiptomban, sehol! Érdekes módon, én már sok helyütt jártam, de més sehol nem volt problámám senkivel semmivel! Kivétel itthon persze! Erről enyit!

dome - 2007.07.05. 12:20

Végig a kikötő vastömbjein, a csatorna és vízhálózat aknafedelein magyar feliratok. Trianon előtt készültek :(
Horvátország olyan, mintha nekünk lenne tengerünk, éppenolyan koszos, lusta, buta és haszonleső nép, mint mi, ilyen szempontból mindegy, kihez tartozik. Nem megyek többet oda, bár a tintahalkarikát csak ott csinálják jól.

forest - 2007.06.30. 17:16

tényleg Ronda, Opatijába kell menni ha valaki ott jár.

Koga - 2007.06.29. 22:40

Szerintem, és a barátnőm szerint is t.k csúnya az egész város. Koszos, szürke, büdös... tele van egyirányú utcával, s alig lehetett találni parkolót (június 20-án voltunk ott).


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina