Átszellemült érzések a földi paradicsomban

Indonézia Bali

Ott-tartózkodás ideje: 2010. szept. 01.  - 2010. okt. 01. (30 nap)

2 hozzászólás I 22 843 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. aug. 04. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szuknorbert Beszámolója

Cimkék: Bali  harmónia  istenek  művészek  művészet  művésztábor  spiritualítás  szigete 

Átszellemült érzések a földi paradicsomban/Szük Norbert festőművész élménybeszámolója

www.donorart.hu

Nagyon szeretek utazni,gondolom ezzel nem vagyok egyedül.
A művészvilágban nagyon sok művész utazott,ismert meg más kultúrákat,tájakat és új világot.Az utazások,felfedezések és a külföldi kapcsolatok által gazdagszik az ember .
Van is egy mondás erre miszerint nem a tudás számít hanem a tapasztalat.
Az élmények és kalandok által gyarapszik ez a tapasztalat.
Ezekről a tapasztalatokról írok amit személyesen átéltem és mondhatni teljesen átszellemültem.

Az átszellemülésemet Bali szigetének köszönhetem,amit az Istenek
szigetének neveznek.Az isten-istenségek tényleg a szigeten tartózkodnak,hiszen sok más kultúrájú és vallású ember él itt egymás mellett békében és szeretetben.
Szinte beutaztam a világot és mindenhol más fogott meg,de a szigeten valami történt velem,valami szokatlan mikor először jártam itt.Szinte magával ragadott a hely szelleme,megbabonázott és magához láncolt.
Éreztem a spiritualítást és a természetfeletti szellemiséget ,még úgy is,hogy soha nem foglalkoztam mélyen a természetfelettivel.Minden emberi befolyás nélkül a sziget volt az aki jeleket adott a számomra.Az ember szervezete ilyen mosolygós és napsütéses környezetben letisztul és kezdi látni a jeleket,amiket küldenek a számára az égiek.A mi életünkben
ez szokatlan ,hiszen mindenki rohan és dolgozik sebesen.
A legizgalmasabb és a legváltozatosabb hely a világon ,ahol szinte mindenki megtalálja a szívéhez közeli elfoglaltságot.Kulturálisan lenyűgöző és színes.Hogy mik vannak a kis térségben ,még leírni is nehéz.Több ezer izgalmas hindu templom ékesedik a tájban(tengerparton,tengerben,tóban,hegyen,utcákon).A művészeti
paletta is vibrálóbb a szokásosnál. Ubudban Bali művészeti Mekkájában-városában láthatjuk a legtöbb művészeti alkotást.Kilométerekben kígyóznak a művészeti és mesterségbeli
utcák.Itt megismerhetjük a helyi Balinéz művészek festészetét,szobrászatát(fa,fém),ezüstművességét,batik és
textil,kerámia,üveg művészetét elsősorban.Azonban számos nemzetközi művész él itt és számtalan múzeum és galéria várja a látogatókat.Számos modern festészeti és művészeti
alkotásokat láthatunk amerre nézünk. Izgalmas táncelőadások,zene,árnyjáték mozik(wayang)- kápráztatják el a látogatót.
A szépségipar és a szállodaipar is burjánzik és számos exkluzív lehetőség nyílik luxus szállásokra. itt.A hotelek a paradicsomi
környezetben tornyosulnak sokszor a tengerparton és az
őstermészetben.Jóga tanfolyamok,masszázs szalonok,izgalmas helyi és nemzetközi éttermek,szórakozóhelyek,kávézók,
plázák,strandok,úszómedencék,csúzdapark,hüllő-pillangó-madár-elefánt parkok,állatkert,szafari,rafting,búvárhelyek,szörfhelyek,vulkán
–rizsterasz túrák,biciklitúrák,kakasviadalok,táncelőadások,rituális
szertartások,ejtőernyőzés,delfin nézés,szürreális gyógyfürdők,meseszerű vízesések,érdekes szabad szellemű
művészek,mosolygó barátságos
balinézek,örökös napsütés.Nagyon civilizált itt minden mégis pár km re a városoktól átölel bennünket a trópusi őstermészet.

Minden partszakasz,tengerpart egy külön ékszerdoboz.
Dél- nyugati oldal hullámos –a szörfösök és a naplementézők kedvenc partszakasza ez.
A Dél-keleti oldalon ahol egyáltalán nem hullámzik ,a nyaralók és a pancsikázó turistáknak az édene.Legdélibb pontján óriási sziklák tornyosulnak és itt a legszebb a panoráma.Északon a kavicsos,sziklás és a fekete homokos tengerparti
szakaszok váltogatják egymást,de ezeken a területeken is vannak rejtett mesterségesen kiépített sárga homokú partok.A festői rizsteraszok –édesvízi tavak,vízesések,folyók,vulkánok és különleges templomok ékesednek a tájban.

Tehát magába szippantott Bali szépsége és ezerarcúsága.
Annyi látnivaló és esemény van ezen a varázslatos helyen,hogy nem volt elég a számomra az a rövid idő sem amit többször turistaként tettem meg itt.Aztán elhatároztam,hogy
jobban megismerem Balit és a szigeten ragadtam 6 évig.
A hat év alatt számos helyi és nemzetközi emberrel és művésszel ismerkedtem és barátkoztam itt össze.Befogadtak és ismert művésszé és emberré tettek.Egzik legnagyobb értékeim ezek a kapcsolatok.
Kinyílt ezáltal a világ előttem.Az emberek mind barátságosak ,segítőkészek és befogadóak voltak.
Úgy éreztem magamat mintha a földi paradicsomban élnék.
Olyan pozitív és soha nem észlelt érzések hasítottak a lelkembe amit leírni és elmesélni sem tudok még ezzel az
élménybeszámolóval sem.
Hiszen a szerelmet is lehet taglalni írásban,de ugyanazt
az érzést nehéz átadni amit magunk érzünk.
Mindenki a saját szemének hisz és a saját bőrén tanul.
Azonban aki egyszer megízleli ezt a mennyországi érzést és
elkápráztatja az atmoszféra az örök visszavágyóvá válik,mert lesz összehasonlítási alapja és érzése.Bali szigete rabul ejti az összes turistát.Felszabadul itt az ember lelke a mennyei környezetben-ott ahol igazi embernek és művésznek érzi magát,mindenféle intrika és rosszindulatú emberektől mentesen.
Beszéltem kint több nemzetközi művésszel,üzletemberrel és műgyűjtővel és mindegyikük elmondta,hogy Bali szigete a leginspiratívabb környezet az alkotók számára.Sokuk elmondása alapján Balin,Szingapúrban,Hong-Kong-ban él leginkább
a művészet és a műkereskedelem.
Tény,hogy nagyon inspiratív a sziget.Mi sem bizonyítja ezt jobban,hogy sok év kint tartózkodásom alatt 300 festményt
készítettem és nemzetközi galériák tucatjai hívtak meg számtalan országba kiállítani.Kinyílik és kiszínesedik az ábrázolás és a mondanivaló.
Balin leltem rá a szerelemre és a kedvesemre Dorottyára ,aki 2007 ben Jakartában-Jáván tanított ekkor.Egy kinti Bali esküvőn láttuk meg egymást és rögtön egymásba szerettünk.Balin éltünk ezután több évig és együtt álmodtuk meg azt az ötletet,hogy elhozunk Balira Nemzetközi és Magyar alkotókat és átszellemülni vágyókat az itteni alkotó és spirituális táborokba és bemutatjuk nekik a sziget ezerarcúságát és varázsát.2009 ben Bali megfogant közös Gyermekünk akit Dezséry Szük Szimonnak neveztünk el és Bali szigetén Ubudban megházasodtunk.Balinézül a Szükszimon-köszönömöt jelent.Tehát Balinak köszönhetem az átszellemülésemet,szerelmemet,gyermekemet,több száz festményt,hírnevet,igaz barátokat,kapcsolatokat.


Sok nemzetközi
művész és ember él hosszú évek-évtizedek óta ezen a mágikusan gyönyörű helyen és legtöbbjük a turizmusból.
Jó barátságba kerültem Rom Yaari-val(Los Angelesi
világhírű festő,guggenheim museum örököse és tulaja) ,Mario Blanco-val(BaliDali fia)Indonézia leghíresebb múzeumának a Blanco museum tulaja és jó pár nemzetközileg híres művésszel akik alkotótáborokat alapítottak nemzetközi művészeknek.Bali 2 leghíresebb festőművész mesterének is elnyertem mély barátságát,Ketut Kartának és I Ketut Sokinak.
Ide bárki jöhet ,aki szeretne átszellemülni és alkotni közösen velük és az itt dolgozó vagy nyaraló művészekkel.Minden művészeti ág képviselőjét szeretettel várják és várjuk.
A művészbázishoz óriási műtermek(nyitott és zárt)-galériák-udvarok tartoznak és mindenki ott festhet ahol szeretne.Ubudban a Santa Mandala a leghíresebb festőművészeti bázis és a Blanco museum .
Ezekre a művésztelepekre az egész világból érkeznek a művészek ,de külön bázison vagy hotelben vannak elszállásolva.A műterem és az alkotási lehetőségek azonban a híres művészeknél zajlik illetve az esti összejövetelek és bulik is.
Hihetetlen jókedv és kreatív programokat szerveznek a házigazdák(pl:közös festés.fürdőzés-tánc-zene-programok tömkelege).
Itt sokkal toleránsabbak,segítőkészebbek,rugalmasabbak az emberek.
Talán ezt hozza ki belőlük a környezet-nem tudom,de azt tudom,hogy a legnagyobb barátsággal és tisztelettel fogadnak a kinti művészek és figyelnek ránk végig.
A táborok arra a legkiválóbbak,hogy megismerkedjünk más ország kultúrájából érkező emberekkel,művészekkel,műgyűjtőkkel,galériásokkal és közös kapcsolatokat és lehetőségeket vegyünk fel velük.
Az alkotótábor utolsó napján egy nagy reprezentatív kiállítást szerveznek az itt készített munkákból az alkotóknak.
A kinti alkotótáborban uralkodó csodálatos érzésvilágot nehéz átadni.
Az biztos,hogy olyan felemelő érzést nyújt Bali és az alkotótábor szelleme,hogy nem ereszti el az embert sokáig.
Mindig is vizuálisan elképzeltem,hogy milyen lehet a mennyország.Most már tudom,mert éltem ott ,alkottam és másnak is ajánlom,hogy még az életében is megízlelje ezt az érzést és új világot.

2013 től Lesznek Lelki táborok(ahol a kultúrális,sportolási,spirituális,meditatív programok váltogatják egymást.

KULTURÁLIS ÉS SPIRITUÁLIS ÉLMÉNYTÁBOR BALIN, INDONÉZIÁBAN
„Lelki újjászületés a földi Paradicsomban”
Kiállításlehetőséggel a Blanco Renaissance Museum-ban, Mario Blanco világhírű festőművész vendéglátásában
2013. minden hónap 1-17. közöttProgram:
1. nap: Indulás Balira.
2. nap: Érkezés Balira este, welcome drink, koccintás, szállás elfoglalása.
3. nap: Ubudi városnézés: Királyi Palota, Szent fa, Majomerdő, Tegalalang rizsteraszon séta; jógaóra és masszázs, beszélgetés Bali egyik leghíresebb jógamesterével, Ketut Arsanával; este balinéz táncelőadás a varázslatos Lotus Étteremben (legong tánc).
4. nap: Látogatás Indonézia leghíresebb festőművészeinek otthonaiba: Mario Blanco Blanco Renaissance Múzeuma, Ketut Karta, és I Ketut Soki stúdiója és festőiskolája; batik stúdió, Tanah-Lot tengeri templom, Le Meridien Hotelben fürdőzés, jakuzzizás, csúzdázás, pihenés, naplementézés.
5. nap: Balangan Beach Bali legszebb tengerpartján fürdőzés; La Joya villakomplexben fürdés; Uluwatu templom kecak táncelőadás; halvacsora Jimbaranban.
6. nap: Gunung Kawi sziklatemplomok-rizsteraszséta, fürdőzés egy vízesésben a dzsungelben, Tirta Empul szentfürdőben fürdőzési lehetőség a helyiekkel; gyümölcs-fűszer park (tea és kávé kóstolás), Kintamani vulkánnál panorámás estebéd a Batur-tó felett.
7. nap: Goa Gajah meditációs elefánttemplom; Ubud kevésbé ismert spirituális helyszínei: Santa Mandala spirituális művészközpont az őserdő mélyén; Celuk ezüstművesei; strandolás, séta Sanurban.
8. nap: Beduguli tavitemplom, motorcsónakázás a Beratan tavon, beduguli gyümölcs- és fűszerpiac; panorámázás a Buyan és Tamblingan tónál; Munduk, Bali legimpozánsabb vízesésének megtekintése egy őserdei túra során.
9. nap: Fa-, és kőfaragó műhelyek megtekintése Masban; jóga és testkezelés.
10. nap: Nusa Duai séta, Geger Beach kajakozással, Padang Padang, Blue Point, Dél-Bali legszebb strandjai.
11. nap: Goa Lawah denevértemplom; tradicionális balinéz falu; White Sand Beachen, Bali legszebb tengerpartján tradicionális halászhajós túrázás; felszíni búvárkodás.
12. nap: Szabadprogram.
13. nap: Szabadprogram.
14. nap: Szabadprogram (ajánlott fakultatív programok: Tulanbenben felszíni búvárkodás, vagy raftingtúra az Ubud körüli őserdőben).
15. nap: Szabadprogram, kiállítás a Blanco Renaissance múzeumban, festészeti showroom lehetőség.
16. nap: Szabadprogram, készülődés a visszaútra.
17. nap: Hazaérkezés.Balin örökké 30-35 fok között táncol a hőmérő, így a tábor teljes időtartama alatt is nyári meleg van, kirándulásra, pihenésre kiváló az éghajlat. Nem is véletlenül hívják az „istenek szigeté”-nek, hiszen itt mindenki megtalálja a szívéhez legközelebb álló mennyországi hangulatot: mosolygó emberek, zöldellő rizsteraszok, dzsungelek, színes- illatos virágok, festői tengerpartok, vulkánok, kristálytiszta édes vízű tavak, több ezer balinéz hindu templom, művészet, és döbbenetes mennyiségű változatos program .Az indonéz tűzgyűrű egyik csodálatos láncszeme, ahol lélegzetelállító tájakban, vulkánokban, rizsteraszokban, tengerpartokban gyönyörködhetünk.
A legváltozatosabb és a leglátványosabb sziget ez a világon, ahol a táj szépsége mellett több ezer fantasztikus spirituális hindu templom várja az idelátogatókat. Az összeolvadt álom és valóság, ahol a hindu hagyományok és a szigetet körülölelő varázs a hétköznapok részét képezik.
A sziget, paradicsomi hangulata mellett, rengeteg városias programot is kínál: nemzetközi vendéglők, sörözők, cukrászdák, kávézók, plázák, bevásárlóközpontok, butikok, designer üzletek, medencés strandok, csúszdapark, szépség- és masszázsszalonok is várják az idelátogató turistákat. A város kulturálisan pezsgő életétől pár száz méterre újra a természeti harmónia és
atmoszféra ölel át minket.

A kizárólag aktív pihenni és átszellemülni vágyók, a kulturára, spiritualitásra szomjazó utazókat örömmel várják a vendéglátók és a művészeti programokon is részt vehetnek, de külön programot is ajánlanak a számukra (szabadon választható programok).

érd:baliartcamp@gmail.com


Bali tv:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KNPqBoYDIzk


Indonéz tv ANTV:

http://www.youtube.com/watch?v=BfG2q6xZ5NU

http://www.youtube.com/watch?v=-PZJBA5YEGI

http://www.youtube.com/watch?v=Luuu88qAIYA

http://www.youtube.com/watch?v=-ga4OIV7mNo

http://acongsb.blogspot.com/2012_02_01_archive.html

http://www.youtube.com/watch?v=KzZsR_Ji7PI
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
tuning - 2013.05.23. 15:04

Bizonyára nagy dolog manapság békébe nyugalomba élni.

Menta - 2011.02.21. 14:54

Norbert! Mindig lenyűgöznek a történeteid!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo