két hetes utazgatás Fehéroroszországban

Fehéroroszország

Ott-tartózkodás ideje: 2010. aug. 03.  - 2010. aug. 17. (14 nap)

2 hozzászólás I 7 659 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. aug. 31. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar FCS85 Beszámolója

Cimkék: árak  élmények  fehérorosz  gazdaság  látnivalók  politika  vonat 

Már egy éve elterveztem, hogy felkeresem ezt a gyakorlatilag ismeretlen országot, de orosz utitársnőm akkor nem kapott szabadságot, így csak idén jöhetett össze a túra.
Utazás előtt be kellett szerezni a fehérorosz vízumot, mely kemény 60 Euroba került,amiről azt gondolom,hogy egy kissé túlzás, de hát mit lehet tenni, ha menni akarok, ki kell fizessem. Végülis egyszer kibírom fizetni és nem valószínű, máskor is fogok még az országba menni (gondoltam én). A vízum egy hét alatt elkészült, úgyhogy annak birtokában vágtam neki az útnak az ismeretlenbe. (A vízumot több féle képpen meg lehet szerezni, nekem volt fehérorosz ismerősöm és az ő címét írtam föl a vízumkérő lapra,amit elfogadtak és az országból való kilépésnél sem volt semmi gond, hogy magán személy neve címe volt magadva és közben szállodákban lakva lettem regisztrálva).
Ha valaki az országba utazik, kell,hogy legyen biztosítása. Én nem drágálltam a magyart, így kint vettem. Három hétre érvényeset vettem a gomeli Belgosztrah nevű cégnél, ami 35000Rubelbe került(2700Ft),szemben akármelyik magyarral, ami 10 000Ft lett volna.

A fehérorosz körutazást kellőkéépen előkészítettem. Helyi szállodás oldalon kerestem olcsó szállásokat, letöltöttem várostérképeket is és persze pár órát eltöltöttem a gép előtt, hogy utánanézzek a főbb látnivalóknak.
Apropó! Látnivalók... Maga sz ország tök lapos (legmagasabb pontja egy Minszk melletti falu határában található 345 m magas domb) és minden felé erdő, s mocsár található. Az épített örökségről nem állítható, hogy akadna bármi világra szóló szenzáció is. Olvasgatva a helyi Turizmus zrt. kiadványait, valamint a neten keresgélve kiderült, hogy olyan kastély és várromokat ajánlanak, mint jelentős látnivalót, amiből idehaza száz számra akad vidéken. Barokk és klasszicista templomokból szintén száz számra van nálunk is. Második világháborús emlékből szintén sokat láthatunk, de őnáluk még csak véletlenül sem lehet kikerülni egyet sem, mert egyszerűen mindenhová felhúztak egy-egy ilyen emlékművet. Aki szereti a katonai dolgokat, tankokat, ágyúkat, katonai szobrokat valamint bunkereket nézegetni,annak ideális hely lesz Fehéroroszország. Ezenkívül a nemzeti parkok lehetnek még érdekes célpontjai a turistáknak (a Belovezsszkaja Puscsa nevű bioszféra rezervátumban /ami szintén a világörökség része/ található meg az európai bölény utolsó populációja), de én személyesen egyikbe sem jutottam el, mivel nem volt mód megszervezni, így ezekről többet nem tudok mondani.
Ami még számottevő turisztikai érdeklődést válthat ki, az a három világörökségi helyszín: a miri vár, a nyeszvizsi kastély és egy födrajzi vizsgálattal kapcsolatos, több országon átívelő,pontokból álló geodéziai vonal, aminek célja a Föld nagyságának megállíptása volt a XIX. században.

Július 31-ével eljött a nagy nap, amikor vontra szállva elutaztam Fehéroroszországba egy két napos kijevi kitérővel. (Talán valakinek érdekes lehet,hogy mennyibe kerül a vonatjegy: Csapról Kijevbe kupéban /4személyes fülke/ 150 Givnya, Kijevből a fehérorosz Gomelbe kupéban 280 Grivnya, tehát különösebben egyik sem vészes, szemben mondjuk a 60 ezer Ft-os repülőjeggyel vagy a 70 ezerbe kerülő retúr Budapest-Minszk vonatjeggyel...)
Kijev egy olyan hely, ami megér egy két napos, de akár még egy egy hetes kitérőt is, mert annyi a látnivaló (amiknek a zöme templom). Főváros lévén az árak is magasak, körülbelül annyira, mint Budapesten. Én csak élelmiszereket valamint múzeumbelépőket vettem, így a többi termék áráról nem tudok mit mondani. Étteremben ebédelve előfordult, hogy valahol 30Grivnyáét ettem 1 tál borscst, máshol (a Dva Guszja nevű gyorsétteremben) ennyiért pedig 3fogást +sört kaptam. Szóval, helye válogatja, persze, a drágább jobb is. :)
Kijevbe kb. 11 óra alatt ér oda a vonat Csapról, ergó délután elindul és reggelre már ott is van. Kijevből Gomelbe kb. 7óra at út.
Gomelben találkoztam az utitársammal, aki a szállást,utazást egyéb ügyes-bajos dolgainkat intézte két hetes ottlétünk alatt. Mivel sem Ukrajnában, sem Fehéroroszországban nem beszélnek semmilyen idegen nyelven, ezért ajánlatos valamilyen szinten megtanulni, vagy legalább leírni alapvető szavakat, mondatokat. Külföldiekkel pedig nem lehet találkozni (orosz, ukrán nem számít) és még a fővárosban is csak elvétve. (Gomelben mondjuk pont összefutottunk 2 olasz önkéntes lánnyal).

Gomel egy viszonylag nagy, de nem túl érdekfeszítő város, bár, kétségtelen,hogy 2-3 napot, de akár még többet is könnyen el lehetne ott tölteni.
Ami nekem rögtön feltünt, hogy az utcák nem lettek ott sem átnevezve '90 után és (mint máshol is) olyan utcanevekkel találkozhatunk, mint Pobejde (győzelem), Proletárszkaja, Lenin, Kirov.
Itt is,mint máshol is több helyen is van pénzváltó, akik szinte ugyanavval az árfolyammal dolgoznak, attól függetlenül, hogy szállodában vagy utcán van egy páncélautóban. 13Rubel=1Forint. (Megjegyzendő, hogy az amerikai Dollár, Euro, orosz Rubel, Grivnya mellett több helyen még kínai Jüant is váltanak, de nem hinném,hogy túl sokan utaznának Kínába onnan és kínait sem láttam sehol).
Gomelben, nagy meglepetésemre, az első szálloda, ahová betértünk, tele volt, így kissé feszülten kellett keressünk 1 másikat és a térképpel a kezünkben, kilós bayukkal a hátunkon sétáltunk a ragyogó, 35°C-os napsütésben. Szerencsénkre a második helyen már volt szabad szoba és ott szálltunk meg 2 napra. A helyen szembetűnt a rendszer érdekessége, a 98.4%-os foglalkoztatottság: a recepción csak fizetni kell és megmondják a szobaszámot, ill. kérésre pecsételnek a határon kapott kis, fehér migrációs kártya hátoldalára. A kulcsot az emeleten 1 néni adja oda egy papírért, amit egy másik néni ad, aki a lifttel szemben ül és az a dolga, hogy egy vastag könybe beírja, hogy kik mikor mennek be-jönnek ki a szobából. :) Mondtam is az utitársamnak, hogy ha ez nálunk lenne így, a szálloda tulajdonosa átharapná az igazgató torkát. De hát ugye ott másként mennek a dolgok...
A városban a fő lánivaló a Lenin-téren álló Lenin szobor mögötti nagy kiterjedésű (és tiszta, rendezett) Lunacsarkoho Park, ahol meg lehet tekinteni az ország egyik legépebben megmaradt, 18. századi kastélyában elhelyezett helytörténeti múzeumot, valamint mellette a katedrálist és szines-cirádás Paszkievics kápolnát. A park a Szozs folyó partján van, kb. 1-2 km-t lehet sétálni a rakparton, majd át lehet menni 1 gyalogos hídon a folyó másik oldalán található homokos plázsra és lehet fürdeni a amúgy tiszta és lassú folyású vízben a többi fürdözővel.
Ugyanilyen hosszú, homokos plázs van a Prijpaty folyó partján Mozir (Mazur)városában is, ami a második hely volt, ahová elmentünk. Gomelből elektricska visz a szomszédos kisvárosba(128km-5850 Rubel,azaz 480Ft a tarifa), ahonnan marsrutka viszi az utasokat kemény 100Ft-ért Mozirba. Ez egy kis város az állam déli részén. A fő látnivaló a XVIII. sz.-ban épült cisztercita és bencés monoostorok mellett az ország első barokk temploma 1743-ból, ami a folyópart közelében áll.
Itt előjött a rendszer másik furcsasága: bementünk a folyópartnál lévő új szállodakomplexumba, ahol miután kiderült, hogy "nyugati" vagyok, 3* annyit kellett volna fizesek, mint ami a rendes ár. Szerencsémre a buszállomásnál kérdezősködve meg tudták mondani az emberek,hogy merre van más szálloda és marsrutkával oda bírtunk menni. Egy elsőre ilyesztő külvárosi helyen volt és először nem is találtuk az adott címen, de megkerültük a házat és akkor tűnt fel, hogy ez 1 olyan szálloda, ami 8-9 szobás és a 10 emeletes ház földszintjét foglalja el. Ugyan a ház lepukkadt volt (nem úgy,mint a frissen épülő szintén 10 emeletes panelek a közelben), de a szálloda az szépen meg volt csinálva. Itt nem mondtak hülyeségeket, számla nélkül 93000Rubel volt két főnek egy éjszakára. Ami feltűnt, hogy jóllehet, csak 8-9 szobája volt a szállodának nevezett motelnak, de ennek ellenére 3 takarítónőt is tartottak, akiknek sok dolguk nem lévén jókat csevegtek a recepción, ami pedig tulajdonképpen 1 kocsma volt és a kocsmárosné volt a főnök a portás-recepciós. :)
Normális étteremben elsőként ebben a városban ettünk. Étteremet egyébként nehéz volt találni, így bementünk az elsőbe, amit megláttunk. Ez egy átlagon felüli hely volt, némileg magasabb árakkal,mint máshol és ami meglepett,hogy egy órát kellett várni,mire megkaptuk amit rendeltünk, annak ellenére,hogy csak mi ketten ültünk az egész étteremben. Utitársam rendelt egy kávét, majd husz perc mulva jött a pincér,hogy kifogytak a kávéból, nincs kávé.
Másnap elutaztunk észak felé, Mogilev városába, de mivel délben indultunk, este 10re értünk a 228km-re fekvő városba. Elektricskákkal mentünk, amik 60-nal hasítottak a fehérorosz sztyeppén és megálltak minden erdei tisztáson, ahol a leszállók eltűntek a szemem elől a kis erdei utakon, úgyhogy nem tudtam meg,hová is mennek.
Az országban szemmel láthatólag nincs olyan nagy különbség falu és város között. A falvakban is jár a vonat/busz, mindenhol felújított, szépen kimázolt vasútállomás és tűrhető fizetős(20-30Ft) WC fogad,a forgalmisták pedig boldogan mosolyognak fényes csillagjaikkal a vállapjukon, amikor jön a vonat. A házak falun is meg vannak csinálva, nem düledeznek, nem gazosak a falvak. Nekem nagyon tetszett,hogy vidéken a házak fából készültek (hisz fa van bőven a fenyőerdőkben) és kékre-zöldre ki vannak pingálva, az ablak síkjából kiemelkedő, faragott ablakkeret pedig rusztikus hatást kelt. Vidéken is dolgozik mindenki és elektricskával fél-1 óra alat be lehet jutni a közeli városkákba. A kis közértekben pedig mindent lehet kapni,amire az embernek szüksége lehet. És ATM autómatát szinte minden állomáson lehet találni, pénzváltót (ami meglepő módon Jüant is vált)pedig a kisebb városokban,vasúti csomópontokban.

Mogilev egy nagyobbacska város a Dnyeper partján. Fő nevezetssége a 300 éves Szt. Miklós monostor és a püspöki palota, de van itt még két katedrális, kis néprajzi múzeum is, lazítani pedig lehet a Dnyeper-parton, a plázson.
A mi megérkezésünk izgalmasra sikeredett, mert este 10-re érkeztünk meg és úgy kellett a sötétben, idegen helyen útbaigazítást kérni. Szerencsére volt olyan, aki tudta, mi hol van és elküldtek az egyik közeli szállodába, ami csak 3 megálló volt a trolival. (Troli mindegyik városban jár és egy nénitől lehet megvenni a jegyet, ami cirka 50Ft. Ez 1-2 helyi arcnak túl sok lehet, mert volt olyan,hogy a néni kezében a köteg pénzzel veszekedett valamelyik utassal). Mázlim volt a szállodában,mert nem kellett a normál ár háromszorosát kifizetnem és nem füllt volna a fogam egy másik hely kereséséhez a tök sötétben...
Másnap Mogilev látnivalói felkeresése helyett korán elmentün a buszpályaudvarra, hogy elutazzunk Bikhovba, ami egy kis városka (vagy inkább nagyobb falu) kb. 50km-re.(A buszjegy 8900Rubel volt,visszafelé a vonatjegy csak 2500Rubel). Azért volt érdekes, mert a zöldre festett faemplomában őrzik az ország talán legjelentősebb ikonját, egy XVII. századi Szűz Mária ábrázolást gyermekével. Egy orosz herceg adományozta a templomnak, amikor arra járt és a kép túlélt háborút, tüzet, antiklerikális évtizedeket. Jelentőségét mégis az adja, hogy egyszer könnyezett és azóta csodák történtek azokkal, akik imádkoztak előtte.
Ahhoz képest,hogy milyen közel van Mogilevhez, és 1 óra alatt visszavisz az elektricska, ez a kirándulás egy napba került és csak estére értünk vissza, így pedig nem láttunk sokat Mogilevből, hisz este már mentünk is Vicebszkbe, a festő, Chagall szülővárosába.

Esti gyorsvonattal utaztunk Vicebszkbe, ami nagyjából 6-7óráig tartott és plackarton 11830Rubelbe került, ez 900 Ft-nak felel meg. Reggel 7körül értünk a városba, ami még szinte aludt (mint mi is) és elindultunk szállást keresni. Ez nagyon egyszerű volt térképpel a kezünkben: csak egyenesen a Kirov úton,át a hídon a Zach. Dzvina folyó fölött és egyből ott állt a szálloda.
Sem a szállás árával, sem a színvonalával nem volt gond (92000Rubel volt 2 főnek egy éjszakára),úgyhogy becsekkoltunk, majd elmentem fölfedezni a várost.
Nem mondhatni, hogy az internet elterjedt arra felé, de szerencsémre Vicebszkben, a vasútállomáson volt internetezési lehetőség, amit ki is hasznááltam 1órára 2000 Rubelért (150Ft) cserébe. Majd elmentem üditőt & ennivalót venni.
A keleti országrészben minden városban szinte minden sarkon áll egy kvasz(rozs ízű ital)/fagyi/üditőital árus. Eleinte ilyeneknél vettük a hűtött üditőt (amiből szépen fogyott a 36°C-os melegben),majd rájöttünk, hogy a 2300Rubel fél liter Fantára/Schweppsre vagy 1l Bonaquára egy kicsit sok és mindig, mindenhol találtunk kis közérteket,ahol olcsóbban lehetett venni ilyen italokat. A 2 literes Hunyadi vízre hasonlító Darida (kesernyés, sós) ásványvizet pl. 120Ft-ért, gyümölcsleveket 300-400Ft körüli áron lehetett kapni. (A sör amúgy jóval olcsóbb, mint a gyümölcslé ott is és Ukrajnában is).
Vicebszk egyébként az egyik legszebb város az egész országban. A folyó fölött, a dombtetőn áll a katedrális (kár,hogy pont most újítják föl), ahová macskaköves utcácskák vezetnek fel régi, eklektikus házak között. Úgyhogy egy igazi kis,történelmi városmadja van településnek. Másik irányba, egy másik dombtetőn 2. világháborús emlékmű áll. Előtte két hosszú medence (abban úszkáltak a gyerekek a déli rekkenő hőségben- míg a rendőrök az árnyékban fagyiztak), mellette pedig kis haditechnikai park tankokkal, ágyúkkal, helikopterekkel.
A szállodával szemben áll a színház, amellett pedig egy ízlésesen berendezett étterem. Ott a két fogásos ebéd (borscs leves és valamilyen sertés étel) 13000 Rubel (1000Ft) volt. Viszont elképzelhető, hogy a levesben valami nem volt jó (ez könnyen előfordulhat a 35°C-ban)és ez okozhatta a napokig tartó hasmenést...
Fehéroroszországban nincsenek multik, sokáig nem volt, de most már van 1 M'cdonald's (Minszkben), ám van saját gyorsétteremláncuk, ami tulajdonképpen a Mekinek a koppintása. Vicebszk belvárosában is van egy ilyen hely, de olyan rossz volt a hamburgerük, hogy meg sem bírtam enni.
Annak ellenére,hogy nincsenek multik, elég jól eléldegélnek a saját termékeikből. Az országban közlekedő buszok színe-java helyi gyártmány, de akad egy kevés Ikarus, stb is. A marshrutkák többnyire átalakított Mercedes kisbuszok, de láttam Fordot is. A leggyakoribb busz/trolibusz márka a MAZ, amely cég teherautókat is készít. Egyébként a fehérorosz utakon meglepően sok nyugati, főként német (BMW X5,6,VW Tuareg os) és japán kocsi közlekedik. Az utazásom előtt arra számítottam,hogy majd sok matuzsálem Moszkvicsot, Volgát, Zaporozsecet fogok látni, olyanokat, mint Kárpátalján, így aztán alaposan meglepődtem, amikor szinte csak új kocsikat láttam -mindenhol. Pedig állítólag csak 100-150€-t lehet keresni havonta.

A következő napon egy másik szép kisvárosba mentünk, Polockba. Nagy előnye a helynek,hogy minden egy helyen van, nem kell sokat menni. Főbb látnivalói a Szt Szófia katedrális (11-18. sz.),200 éves templomok és I.Péter háza. A fő téren ,ugyanúgy,mint más várskoban is egy II. világháborús emlékmű áll, ahol a gyerekek mozgathatják az ágyúk csöveit,pont, mint egy interaktív kiállításon. Tehát hamar kapcsolatba kerülhetnek a katonás dolgokkal és aztán majd pár év múlva büszkén masírozhatnak zöld terepszínű ruhában, medálokkal a mellükön. Érdekes volt számomra, hogy mindenhol sok katonát lehetett látni és még a dög melegben sem váltak meg surranójuktól, sapkájuktól, amikor kedvesükkel valamelyik parkban sétáltak. Akadt olyan is,aki még a kitüntetéseit is kitűzte. :) Állítólag arrafelé a fiúk a lányokat így kápráztatják el.
Polockban nem szálltunk meg, hanem a csomagjainkat a csomagmegörzőben hagyva fölfedeztük a várost és este vonattal mentünk Minszkbe.

Azt hittem,hogy majd ott lesz a legegyszerűbb szállást találni, mivel rögtön az állomás mellett áll egy szálloda. Igen ám, mivel reggel érkeztünk, ki kellett volna fizetni még fél napi díjat, ebbe nem mentünk bele, így mentünk keresni 1 másikat. Térkép alapján nem volt nehéz megtalálni, csak 2km-t kellett gyalogolni a nehéz csomagokkkal a vízhólyagos talpamon, így annyira nem éreztem poénosnak. Ott meg azt mondták, hogy nem tudják, hogy lesz-e olyan szobájuk, ami nekünk kell (1 egyszerű kétágyasról volt szó). Így visszamentünk az előzőhöz. Ott a recepciós nő azt állította,hogy nincs szabad szobájuk (lehetséges,hogy csak 1 kis extrát akart kicsikarni belőlünk), így elmentünk egy harmadik helyet keresni. Amikor odaértünk, láttuk,hogy zárva, nem működik-hiába volt a térképen rajta. Na, jó, irány a 2. szálloda, ami a közelben van. Odaérve már volt üres szobájuk (haha,hisz elmúlt dél)és becsekkoltunk. Ez tovább tartott,mint azt vártam, mert lefagyott a gépük és a 2fős személyzet (2 szőke nő)nem volt a helyzet magaslatán. Pedig a rec falán ott virított 7 fényes diploma ... :)
A szoba ára egy kicsit volt csak drágább,mint máshol: 140 000Rubelt fizettem 2 napra, úti -és egyben szobatársam szintén, azaz 1 éjszaka 1 személynek 5800Ft-jába került egy európai főváros egyik reprezentatív terének (Pobejde-győzelem) közelében.
Minszkről nem merném azt mondani, amit a fehéroroszok a TV-ben, nevezetesen azt,hogy az egyik legszebb Hanza város. Azt semmiképp nem mondanám, hogy csúnya, mert nem az. Azonban azt sem merném mondani,hogy érdekes, mert nem az. Inkább olyan "na,itt is voltam, ki lehet pipálni" jellegű. Látszik az,hogy főváros, mert széles sugárutak szelik szét, nagy, rendezett parkjaiban lehet csevegni, csónakázni, vagy, ahogy mi láttuk, zene nélkül keringőzni a járókelők legnagyobb ámulatára. Akad néhány múzeum is a szokásos szakrális (templom) látnivalókon kívül, de azok a múzeumok, amikben jártam, kicsik, szürkék, kiállításaik nem mindig fedik egy az egyben azt, ami a múzeum nevében van. Pl. a minszki term.tud. múzeumb a földszinten 1 teremben bemutatja az ország történelmét, 1 másikban 3 mai divattervező ruháit lehet megtekinteni, a -1 szinten van a természettudományi rész a kitömött állatokkal.
Mindenesetre a fővárosban nem okoz gondot 2-3nap tartalmas eltöltése, mert van mit megnézni, van hová bemenni és van vásárlási lehetőség is. Erre nem csak az utcáról nyíló kisboltok alakalmas helyek, hanem a főposta impozáns épületével szembeni földalatti 3 szintes áruház is, ahol aztán mindent meg lehet kapni. Ha meg megéhezik az ember a soppingolásban, a legfölső szintjén vannak az éttermek, ahol szintén 1500Ft-ból meg lehet ebédelni/vacsorázni egy személynek.

Mi 2 napot töltöttünk Minszkben, majd Nyeszvizs felé vettük az irányt. Terveim között szerepelt még a miri vár felkeresése, de az országban nem számítanak a turistákra és nem úgy szervezik meg a közlekedést, hogy az nekem is jó legyen, így tehát a vár kimaradt, de azért a nyeszvizsi kastélyt sikerült megnézni.
Aki szintén tervez 1 ilyen kiruccanást, annak Minszkből 1 Haradzieja (oroszul Gorodeja) nevű kis városba kell vonattal lemennie.Ez a 100km-es vonatozás 4620Rubelbe (350 Ft) kerül. Onnan busz visz Nyeszvizsbe 2300 Rubelért.
Nyeszvizs amúgy egy kis, falusias jellegű városka. Főterén áll az ország legrégibb városháza, amiben múzeum lett berendezve. Mint máshol, itt is becsapva éreztük magunkat, mert ugyan olcsó volt a jegy, de nem is mutatnak sokat. Még várná az ember a folytatást , de a végére ér az ember a kiállításnak. Aki fotózni akar, annak még ráadásul külön jegyet is kell vennie. Külön jegy van arra, ha csak 1-1 képet akar készíteni, vagy ha minden tárgyat lefényképezne. A múzeumban még azt is megkérdik a kasszánál, hogy ki honnan jött, mert beírják 1 nagy könyvbe.
A világörökséghez tartozó 200 éves kastély egy tó partján, vizesárokkal körülvett mesterséges domb tetején áll. Az ország egyik leggazdagabb nemese építtette. A néhai pompa fellelhető a látogatható termekben, mert tényleg szépen felújították. Ugyan a kastély nagy, de csak egy kis része látogatható,a többi részét évek óta folyamatosan újítják fel. 2-3 éven belül egész biztosan úgy fog kinézni, mint fénykorában, most még nem váltotta be a hozzáfűzött reményeimet.
A településen van szálloda, de mi inkább továbbutaztunk, hogy minél előbb Grodnoba érjünk.

Az út vonattal kb. 250km volt és éjfélre érkeztünk meg a lengyel határ közelében fekvő városba. Azt hittem, hogy itt lesz a lehető legegyszerűb dolgunk a szállással, csak megyünk 200m-t és becsekkolunk, alhatunk reggelig. A várostérkép szerint a pályaudvar mellett kellett legyen 1 hotel. Kicst bolyongtunk, de megtaláltuk, csakhogy felújítás alatt volt. Közben eleredt az eső (először mióta az országban voltunk)és úgy kellett az esőben megszólítani embereket,hogy nem tudnak-e segíteni. Valaki elirányított egy irányba, de más meg azt mondta, arra nincs szálloda. Úgyhogy visszamentünk a pályaudvarra, ott közölték,hogy a pályaudvaron van szállás, de az csak nőknek van. Végülis némi tanakodás után beszálltunk 1 taxiba, hogy vigyen el egy szállodába. Mivel ott fix tarifák vannak, nem fordulhatott elő,hogy 10 000Ft-ot kér egy két kilométeres fuvarért. Az első szállodában azt mondták,nincs hely. Szerencsére volt 1 másik taxi a hotel előtt, egy fiatal csávó vezette, aki elvitt egy másik szállodához és mondta, ha nincs hely, hívassunk fel a recepcióssal egy másik szállodát,ahol talán van hely. Ez jó ötlet volt, mert ebben sm volt már üres szoba, de egy 3.helyen volt. A Hrodna-i Hotel Tourist egy kissé messze van a belvárostól, de nem vészes. Éjjel egykor megérkeztünk és volt is szabad hely. Az egyetlen gond az volt, hogy nekem kétszer annyit kellett fizessek, mint a FÁK-állampolgárok, de hát nem volt mit tenni. Én éjjel 1kor nem megyek már sehová. Azt a 126000Rubelt (9600Ft) pedig egyszer kibírom. De mivel még reggelit is adtak, elpárolgott a mérgem. Egyébként a 2 hetes körutazás alatt ez volt az egyetlen hely,ahol adtak reggelit is.
A belváros nem is volt olyan nagyon messze,mint azt előzőleg feltételeztem: csupán 4 v. 5 megállót kellett menni a busszal, ami átvitt a Nyoman folyón és már meg is érkeztünk a fő térre, ahol kirakodóvásár fogadott. Ezután elkezdtük felkeresni a város főbb látnivalóit és látnivalóból itt sem volt hiány. A főbb látnivalók a metropolita 100éves katedrálisa, a 12.sz.-i Kalozsa templom, bencés és jezsuita kolostorok a 18.sz.-ból,stb.
A városban sétálgatva érezni lehetett a nyugatias hatást. Valahogy más volt a hangulat,mint keleten. Látnivaló is töb volt, több régi épület megmaradt és nem csak pravoszláv templomok voltak, hanem katolikusok is és mé egy lengyel apácazárdát is sikerült megtalálni. A városban egyébként valószínüleg élnek lengyelek (vagy egyszerűen csak "sok" a lengyel turista), mert több helyen lengyelül is ki voltak írva információk és hallani is lehetett lengyel szót.
A tanácsháza előtt itt is Lenin szobor áll. Most olyan szerencsénk volt,hogy megnézhettük, ahogy a katonák gyakoroltak a Győzelem napi ünnepségre. A Lenin szobor előtt, hazafias plakátok és buzdító szavakkal kitapétázott buszok mellett érdekes látványt nyújtott a készülődő sereg. (Több helyen is lehet látni hazafias plakátokat, pl. két kisgyereket népviseletben a búzamezőn olyan felirattal,hogy "mi, fehéroroszok"; vagy a buszmegállóban a plakáton zászló, rajta: "virágozz, Fehéroroszország!"; de buszokra is felírnak olyanokat,hogy "kedves Gomel élj & virágozz!", "virágozz Fehéroroszország!" Viszont sem a kukákat, sem a köztéri padokat nem festik nemzeti színűre,mint Romániában).
Este visszatértünk a szállodába a csomagjainkért, mert éűaz éjjel a másik határvárosba, Bresztbe mentünk. Meglepődtem amikor láttam,hogy milyen nyüsgő élet van még este a külvárosban is. Van kaszinó, söröző, a söröző előtt terasz, ami tele van vendéggel és megy a társalgás. Azt azért hozzá kell tennem, hogy a vendéglátó helyen (egyiken sem) nem négyszeres áron adják a sört, alig több, mintha a boltban venné meg az ember. Még késő este is jó a közlekedés, járnak a buszok, mennek a fiatalok a partiba. A belváros macskaköves utcáin akkora nyüsgés van, mint nappal. Rendőrt nem látni, de részegeket sem.
Rendőrök pedig általában mindenhol vannak. Beléjük lehet botlani a vasútállomáson, de a frekventáltabb helyeken, műemlékek közelében is szoktak kóvályogni. Amikor feltűnt valamelyik, egyből átváltottam angolról oroszra,nehogy megállítson és hülyeségeket kérdezzen. ^^
A pályaudvarokon a rendre vigyáznak, de láttam már olyat,hogy egy hajléktalan öregembert (aki ugyan elnyűtt, de nem szakadt ruhában volt) éjjel kitessékelt a váróból, pedig az senkit sem zavart, nem is volt sem büdös,sem koszos. Mondtam is az útitársamnak, hogy na, most már meg van oldva a hajléktalankérdés. Amúgy nem látni sehol sem csöveseket az országban. 1-1 akad, de nincs olyan sok,mint Pesten.

Augusztus 13-án olyan "szerencse" ért,hogy kipróbálhattam, milyen is az az obscsi kocsiosztály, amiről már sok rosszat hallottam. Tényleg nem egy fantasztikus élmény éjjel összezárva lenni 83 másik utassal, de túl lehet élni. Olyan,mint az elektricska, csak van helyjegy és gyorsvonatról van szó, azaz nem áll meg minden faluban és lazán száguld 120-szal a sztyeppén. Viszont nem lehet lefeküdni, csak ülni. Aludni nem lehet,mert kényelmetlen és mások hangosan és részegen pofáznak még éjjel 2kor is.
Végre megérkeztünk Baranovicsibe, ami egy nagy vasúti csomópont.Ott egy órás várakozás után elektricskával továbbállhattunk Bresztbe.

Olyan 9 körül megérkeztünk Bresztbe, majd megreggeliztünk a pályaudvar melletti kis étteremben. (Hála az égnek általában a nagyobb városokban a pályaudvar mellett van kis étterem/pizzéria,ahol lehet enni normális kaját). A pályaudvar kicsit bénán van kialakítva,mert az elektricska pénztár a vágányok másik oldalán van,vagy 200m-re a gyorsvonati pénztártól és az egyik helyen nem adak jegyet a másikra, sőt noha mindenhol van számítógép, azt sem tudják megmodani,hogy a másikról hogy megy vonat X városba és mennyiért. Amúgy a kasszások (mind nő)olykor elég flegmák: odamegy egy utas érdeklődni és még akkor sem hagyja abba az újságolvasást és csak úgy váálaszol valamit emlékezetből. Később,amikor megint odamegy az utas és kérdez valamit és már kiolvasta a vasutas az újságot, akkor hajlandó a számítógépben utánanézni a vonatoknak.
El sem akartam hinni, amikor útitársnőm mondta, hogy később meg kell próbálni infót kérni a pénztárostól,miután kiolvasta a helyi Blikket. És tényleg! Miután kiolvasta az újságot, hajlandó volt utánanézni a legkésőbbi vonatnak Luninecbe, a kis határvárosba. :)
Flegmaságot amúgy a kis boltokban is lépten-nyomon látni lehet. A kiszolgáló látja,hogy 3-an,4-en állnak már sorba előtte, de ő rájuk sem hederít, még kitesz 20 doboz vajat. Általában olyan unottan, egykedvűen vannak ott a pult mögött, de valószínüleg nem is keresnek milliókat,hogy kedvesebbek legyenek...

Bresztben is volt egy kis zűr a megfelelő szálloda kiválasztásával, de aztán végül is a Lenin úton, a pályaudvartól 5percre találtunk megfelelő szállást. Külön szobában aludtunk, a szobák másmilyenek voltak. Nekem nem volt sem WC, sem fürdőszobám, mindkettő az emeleten volt és ugyan 110800Rubelt (8500Ft) fizettem 2éjszakára, a fürdőszobahasználatért még 200Ft-nyi Rubelt legomboltak rólam. De legalább nekem "módos" nyugatinak nem kellett háromszor annyit kifizetnem, mint egy FÁK-állam lakójának. Amúgy a szoba itt is megfelelő volt, csakúgy, mint mindenhol máshol; az meg nem volt gond,hogy a WC a folyosón volt.

Breszt fő látványossága az erőd, vagyis a romokon kialakított (ingyenes) múzeum. De van még vidámpark is lepukkadt szovjet játékokkal, pravoszláv templomok, Lenin szobor, s vele szemben szökökút,amiben a gyerekek fürdenek, de van itt régi stílusú bevásárlóközpont is,ahol meg lehet venni mindent,ami kell. A főutca szépen meg van csinálva, le lehet ülni padokra, vagy egy étterem teraszára és lehet nézni a járókelőket.
Csak egy-egy helyen láttam márkás ruhaboltot, de mivel az árak mind a Nike,mind az Adidas boltban olyanok az árak,mint Pesten, nem sokan engedhetik meg maguknak,hogy ott vásároljanak. (A Nike boltban amúgy 4 v.5 eladó is volt, de egy vevő sem). Node a fiatalok mégis nagyon divatosan járnak. Nem látni senkin drága világmárkát (Ed Hardy pólót is csak 1 valakin láttam), de mégis jólöltözöttek, divatosak és jól, nagyon jól néznek ki.
Mi az első nap délután körbenéztünk a városban, majd másnap délután elmentünk az erődhöz. Először megijesztett a táv, de csak 1km-re van a várostól és hamar odaértünk. Ettől a helytől is egy kicsit többet vártam volna, mint pár falmaradvány, 2 szobor meg egy jellegtelen fémoszlop, de a helynek megvan a maga varázsa: a bejáratnál egy óriási 5ágú csillagon át kell belépni, ott folyamatosan szól a kopogó zörej, az emlékpark közepén halk zene szól. Van két templom is a területén, de azok zárva vannak, viszont az óriási katonafej-zobor előtt el lehet merengeni. Aki a városba jön,annak az erőd felkeresése kötelező program.

Ugyan még otthon elterveztem,hogy elmegyek a közeli kis "kultúr"városba,Kobrinba és a Mazurhoz hasonlóan szintén szép fekvésű Pinszkbe, de Bresztben már ellustultam és fájt is a vízhólyagos talpam,úgyhogy ez a két hely (is) kimaradt. Bresztből elmentem Luninecbe, a kis határvárosba az ukrán-fehérorosz határnál (14850Rubel volt a jegy plackarton),ahonnan az ukrajnai Lvivbe mentem tovább (79230Rubel volt a jegy plackarton). Lvivbe megérkezve balkáni hangulat fogadott. Fehéroroszországhoz képest olyan kaotikusnak és rendezetlennek tűnt minden (autósok -gyalogosok össze vissza mennek, tülkölnek,dudálnak, templomok előtt hajléktalanok, kéregetők /Fehéoroszországban csak egyszer láttam kéregetőket: Gomelben tíz cifraruhás cigányasszony állította meg az arrajárókat,hogy egy kis pénzt pumpoljanak.-állítólag az oroszoktól sokan járnak át kéregetni az utcán vagy vonaton zenélni, mert ott is unió van és nincs határ a két ország között/)és persze magasabb árak is vannak. Viszont Lvivben több napra elég látnivaló van, a belváros szépen fel lett újítva, úgyhogy itt is lazán el lehet tölteni 3-4napot.
Én csak egy délutánt töltöttem és másnap hajnalba elindultam Csop felé. Oda 38Grivnyába (kb 1200Ft)került a jegy plackarton és röpke 6óra alatt oda is vitt Csopra.

Az utazás előtt úgy terveztem,hogy többet már nem megyek vissza és amikor valahol,valamelyik szállodában / étteremben mérgelődtem,akkor megerősödöt bennem,hogy nem,soha többé; de visszagondolva végülis nem ért semmi rossz sehol, rend van az országban, nem stresszelnek az emberek, az autósok sem dudálnak egymásra és ha csak a zebra közelébe megy valaki, már megállnak (még a Tuareg és az X5-ös is)és az árak is megfelelően alacsonyak egy átlag magyar bevételéhez képest,úgyhogy ha eltörölnék az amúgy is értelmetlen vízumot,akkor visszamennék még körülnézni, mert sok pozitív élményben volt részem a két hetes kintlétem alatt és még mindig akad 1-2 olyan hely,amit szívesen megnéznék.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
kotvacsi - 2011.07.04. 13:25

..de azert szep orszag,voltam en is!

kotvacsi - 2011.07.04. 13:20

kiraly beszamolo! Igen Balarusz( feheroroszorszag nem kimondottan turista hely, erosen kommunista, de hajlektalan illetve keregeto ezert nincs, de munka tobb van mint nalunk, Boriszovban van egy kint elo magyar , autoszervize van, 13 eve ott el! Az ukran hatar kornyekere nem erdemes menni ott nagy a radioaktiv szennyezettseg!!!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina