Turku, Naantali

Finnország Turku

Ott-tartózkodás ideje: 2007. jún. 07.  - 2007. jún. 09. (2 nap)

11 hozzászólás I 9 529 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. jún. 12. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Zinaida Beszámolója

Cimkék: mummipeikko  muummi  naantali  niiskuneiti  tuomiokirkko  Turku 

Már egy éve élek Finnországba, de még csak most sikerült eljutnom Turkuba. Turku Finnország legrégebbi városa (sajnos több mint 10x leégett ezért régi faházak mint Porvooban nemigen találhatóak), sokáig Finnország fővárosa is volt. Mi vonattal mentünk oránként járnak a vonatok Helsinkiből. Megy gyorsvonat, intercity és pendolino igazándiból időben nem nagy a különbség inkább árban. A pendolinó a leggyorsabb, legdrágább. Mi az Omena hotelliban száltunk meg, a legnagyobb előnye, hogy olcso, a város közepén van, hatalmas konfortos szobákat kínálva. Finnországban sok városban van Omena Hotelli álltalában olcsobbak a többinél ennek az oka pedig, hogy nincs recepció. A foglaláskor kell fizetni, ahol küldenek egy kódot később pedig ezzel a kóddal lehet bejutni a szobába.
Első nap csak a közeli boltokat néztük meg, érdemes betérni az Antillába főleg aki kedveli, mert én még Helsinkiben sem láttam olyan nagy Antillát.
Másnap megnéztük a piacot, ami nagyon hangulatos, még egy fagyizóvá átalakított villamos is van. Aki akkar ajándék polot venni a piacon 7 Euroért nagyon szépek vannak ha 3 darabot vesz valaki az ár csak 18 euro.
Nem messze a piactól délre folyik a város folyoja az Aurajoki. A folyó nagyon piszkos, ami egyáltalán nem jellemző a finn folyókra. A folyó partjátol nem messze áll, a finn evangélikus egyház legnagyobb temploma a turkui tuomiokirkko. Érdemes benézni mert gyönyörű szép belülről. Ott található Finnország legnagyobb orgonája. A templom gigantikus méretei elképesztőek, főleg a finn templomokhóz képest.
A folyo partján sétálva sok szép hajót láthatunk köztük sok az étterem, de vannak történelmi hajók is, pl. a Suomen juotsen illetve egy csatahajó is. A folyó végén található a turkui vár ami a város neveztetesége, de mi kicsinek találtuk, és uncsinak ezért nem mentünk be. (de ezt senki ne csinálja utánunk !!! ). Helyette felpattantunk egy séta hajóra. Sajnos igazándiból a turkui szigetvilágot csak hajóturáról lehet igazán megcsodálni. Mi egy másfél órás turára fizettünk be, ami 20 Euro volt de ebben benne volt az ebéd is. Hangulatos volt nagyon, és tényleg gyönyörű. (egyesek szerint a világ legszebb szigetvilága..). Rengeteg kis sziget, köztük kisebb nagyobb hajók vitorlások, madarak (hattúk sirályok stb..) Nem érdemes kihagyni. Voltunk még egy kézműves muzemban is, aranyos volt, meg sok érdekes dolog, de ha valaki sporolni akkar akkor talán nem érdemes kifizetni az 5 Eurot a megtekintésére..
Másnap Naantaliba láttogatunk. A piactéről 20 percenként indulnak a buszok (10, 110) és kb. fél orás az út. Naantali bűbájos tengerparti városka, rengeteg stranddal, étteremmel, illetve egy 5 csillagos spa hotellel. Igazi nyári üdülőhely. Nekem kicsit balatoni hangulatom volt amikor a parton sétáltunk. Naantali legnagyobb nevezetesége, a Muummi világ. de még a legnagyobb Muummi rajongok is gondolják meg beszeretnének-e menni. Ugyanis elég drága a belépő 18 Euro. Az elején szinte csak boltok vannak (kávézó, fagyizó, étterem, muummi bolt, muummi posta).
Hátul található a Muumi ház ahol találkozhatunk is a mese szereplőkkel. Az infonál sok hülye kérdésre is kedvesen válaszolnak, igy mi megtudtuk, hogy igen Niiskuneiti és Muumipeikko szerelmesek egymásba, és Pikku Myy még kisgyerek. Niiskuneiti lábán a sárga szalag pedig azért van, mert az ékszer a Muummi kislányoknál..
Egy kilátóról pedig megtekinthetjük a finn elnök Tarja Halonen mökkijét is.
Sokan gondolják, hogy a Balti öböl hideg a fürdésre. Természetesen nem egy Földközi tenger, de mi most junius elején is tudtunk fürödni. Azt elmondani, hogy fürödtem a Balti öbölben is, az nem utolsó dolog ;-)
Most annyira meleg volt a hétvégén, hogy napszúrást is kaptam, tehát nyáron hiába vagyunk északon, naptej, fehér sapka, napszemüveg elengedhetetlen.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
emmaemma - 2010.08.04. 14:21

Szia:) Az Omena hotellel kapcsolatban szeretnék néhány dolgot kérdezni. (Jövő nyáron szeretnénk Finnországba utazni.)Hogyan történik a fizetés, banki átutalással(vagy van más módja is)? Hány órától lehet elfoglalni a szállást, és meddig kell lehagyni? Ez a kódos módszer biztonságos, nem romolhat el?Előre is köszönöm a segítséget:)Emma

joshthekid - 2007.06.20. 13:14

Ez az esküvo aranyos. :) Köszi szépen a segítséget, majd élek vele. ;) Minden jót!

Zinaida - 2007.06.20. 08:55

Szia !De jo neked, hgy magyarul tudsz muumit olvasni ! En Naamtaliban vettem egy könyvet de kb. csak a 2/3-at ertem. Kepzeld tegnap lattam a hiradoban, hogy egy japan par a Muumivilagban rendezte az eskuvöjet.. Mokas volt nagyon ahogy a völegeny a Pikku Myy-vel tancolt :-)Szerintem ha erdekel a nyelv akkor hamar megfogod tanulni. Nem olcso orszag az teny, de olcsobb mint a többi eszaki orszag. Most egz darabig nem leszek netközelben, de ha van kerdesed (nyelv, arak, stb..) sivessen segitek.

joshthekid - 2007.06.19. 17:42

Huha, tök hasznos dolgokat tudok meg Tőled. :) Amúgy van egy kis angol tartalékom is nyelvtudás terén, csak nem akarok elcsábulni, hogy mindent angolul intézzek. Félek, úgy nem leszek jó sose finnből. Viszont, ha ilyen drágaság van, gyúrhatok a pénztárcámra előre. :D A segítőkészség szimpatikus, látszik jó néppel kezdtem ismerkedni. :) Ja, a könyvtárból kivettem a Varázskalap a Múminvölgyben könyvet! A gyors cselekvésben valószínűleg motivált, hogy marketinget kellene tanulnom... A táska kedves darab, az ára már annál kevésbé. Szia! :) (Amúgy ha egy hozzászólásodra bejelentkezve kattintasz, utólag is átszerkesztheted, a technikai lehetőség adott.)

Zinaida - 2007.06.19. 14:45

http://www.finntradeservices.com/catalog/images/Clover_Unikko_red.jpgIlyen táskát akartam.Amugy bocs, elég káosz lett az előző hozzászólásom, túl gyorsan nyomtam meg a 'mehet ' gombot..

Zinaida - 2007.06.19. 14:43

A sör az tényleg drága.. De itt minden pia drága. Érdekesség, hogy csak Alkoban lehet piát venni (sör nem számit piának), ami jó magas adó van. Jyväkyläről szép emlékeim vannak ott voltam először versenyen. Szép kis város és rengeteg fiatal van ott, igazi egyetemi város. Nekem nagyon tetszet. Sajnos én azt vettem észre alap finn tudással nagyon nehéz boldogulni itt. (ha csak finnül probálkozol). Hiába tudom elmondani én mit akarok, a választ nem mindig értem meg. Ráadásul a puhukieli néha teljesen más, mint az irodalmi nyelv. De álltalában segítőkészek a finnek, és ha kell 5x elmondják ugyanazt :-)A márkás ruhák kb. ugyanolyan áron vannak mint otthon. Csak itt hiányzik az alsó nem tul jó minőségű olcsó ruhaboltok (mondanám, hogy a kínai, de manapság már mindent kínában gyártanak..)Az igazi finn márka a Marimekko, nagyon egyedi, és kényelmes dolgokat gyárt de irdatlan drága, én akkartam venni egy Marimekkos táskát de 50 Euro volt.

joshthekid - 2007.06.18. 23:08

Informatikus létemre, a tanulmányi rendszernek köszönhetően, beépülhettem a bölcsészkarra, és ott értelmiségi modulban tanultam egy félévnyi finnt. Így még elég alapszinten beszélek: bemutatkozás, suli, évszakok, időjárás, utazás, országok, család, stb. alaptémákat vettünk, meg mindenki tartott egy előadást finn vonatkozásban tetszőleges témában. Én viszont nem szeretnék itt megállni, nyáron belemélyedek a könyvbe, msn-ezek finnekkel, meg lesem a következő nyelvi félévet :). Ha kimennék egyetemmel, akkor az Jyväskyläbe lenne, oda van testvérkari kapcsolat. Igaz, hogy a sör drága, de a jó minőségű rucik olcsóbbak, mint itthon? További szép estét! :)

Zinaida - 2007.06.18. 15:36

Hei !Itt informatikusként ugy ahogy ellehet helyzkedni (párom programozóként dolgozik). Jó tudni, hogy otthon is sokan érdeklődnek a finn nyelv és kultura iránt. Mondjuk a finnek is kedvelik a magyar kulturát, Helsinkiben van egy magyar tudományos központ is. Milyen szinten beszélsz finnül ?Nähdään ;-)

joshthekid - 2007.06.17. 21:59

Feltételen megírom az élményeimet, ahogy kijutok. :) Bár ez nem holnap lesz. Először is eldöntöm, hogy az egyetem befejezése előtt mint hallgató (annak minden állítólagos előnyével) megyek-e ki, vagy már papírral a kezemben, s felkutatok valami jó kis informatikai állást, vagy elmegyek a krumpliföldre dolgozni az oroszok mellé. :D Szerencsére nálunk lelkes, barátságos és rendkívül segítőkész tanári közösség próbálja népszerűsíteni a finn nyelvet és kultúrát, s sok jófej hallgató nyitott is a dologra. Legfőképpen azért is várom a következő félévet, hogy újra legyen finn óra. Minden jót! Hyvää yötä! :D

Zinaida - 2007.06.17. 19:23

Moi :-)Énis nagyon bírom a Muumikat :-) Itt Finnországban nagyon sok ilyen témájú tárgyat lehet kapni (pl. bögre, tányér, könyv, dvd, ruhák stb..) de nagyon nagyon drágák. Egyébként pont olyan Mummipeikko van a táskámon, amilyen a Te neved mellett van :-) Várom a beszámolodat..

joshthekid - 2007.06.17. 16:25

Hei! :)

Eddig csak finn lázban égtem, de reggel óta Múmi-lázban is. Beszámolóddal és a képekkel tudatom mélyéről ástad elő a kedves (több ismerősömmel való értekezés után megállapítottuk, hogy az 1984-es évjáratnak néhol kicsit félelmetes :$) mesét. A poén, hogy csak most esett le a finn vonatkozása :D. Na, ha majd én is kimegyek -- egyszer -- északi nyelvrokonainkhoz, akkor senderintek vmi beszámolót :D. Addig is szívesen látok minden finn témájú hozzászólást. :)

Üdv,
Josh


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo