Krakkó-i séta

Lengyelország Krakkó

Ott-tartózkodás ideje: 2005. aug. 01.  (1 nap)

1 hozzászólás I 28 704 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. jún. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Mamszi Beszámolója
Krakkó Lengyelország régi fővárosa, királysági központ volt, ma is közigazgatásban, kultúrális értelemben és egyetemek elhelyezkedésben is, gazdaságilag is Varsó után mindenképp a második legjelentősebb lengyel nagyváros. Közelsége okán, mely Zakopane-hoz köti némileg, egész évben sok túrista kedvelt utazási állomása. A krakkói várban (Wawel) található - többek között - Báthory István fejedelmünk sírja is, erről is van képem itt fent, és megemlékeznek a városban szerte Árpádházi Boldog Kinga lengyel királynéről is, aki IV. Béla lánya volt.

Segítségül itt egy teljes Krakkó belvárosát ábrázoló térkép.

http://www.point.travel.pl/mapakrak.html

Illetve a legfőbb nevezetességeket bemutató térkép.

http://biega.com/blcracow.html

Egyszóval nagyon sok vonatkozást lehet lépten-nyomon találni Magyarországgal a közös királyok (Nagy Lajos, stb. és fejedelmek kapcsán (Báthory István).
Ezekről a családi,dinasztikus összefonódásokról az interneten sok forrásból lehet olvasni.
Krakkónak van egy un. királyi útja, amely áll a Szent. Flórián templomtól indulva a Matejki téren át a Barbakánt érintve a Szent Flórián hídig. Innen indul a Flórián utca, melyen át a Főtérre, Rynek-re vezet az út. A főtéren állva tovább tudunk menni a Grodzka utcán át a Királydombig, ami a Wawel-nek ad otthont.

A Wawel-hoz kötődik a Sárkány-legenda.
A lényege az, hogy a domb alján ősídők óta volt egy barlang, amivel kapcsolatban azt gondolták, hogy egy sárkány lakik, még a keresztény idők előtti mondavilág részeként.
Ekkor élt egy korai cseh király, Krakus, aki megelégelte, hogy ez a sárkány fenyegetés alatt tartja a környék lakóit.
Mikor áldozatot vitt a sárkánynak, az egyik áldozati állatnak, egy marhának a belét kivéve azt égő kénnel töltötte fel.
Ez betolta a barlangba és ott a gyanútlanúl az áldozati állatot fogadó sárkány előtt a marha egyszerűen felrobbant, megölve a gaz sárkányt.
Ezután a dicsőségét hírdetendő épített várat a király a domb tetejére és nevéből származik a város neve.

http://www.krakow.pl/en/turystyka/trasy/?id=droga_krolewska/mapa.html

Itt van egy térkép, mely segít megtalálni az előbbi leírt útvonalat a belvárosban.

Gyönyörű középkori város, főleg reneszánsz és persze némi barokk épületegyüttesekkel, várral, palotával, sok templommal, mivel a katolicizmus nagyon erős az országban.
A régi egyetemet is volt szerencsénk megnézni, melyet 1364-ben Nagy Kazimír cseh király alapított, más néven Jagello-egyetemet, ami ma már természetesen egyetemként nem funkcionál, hanem túrista látványosságként. Sok híres magyar történelmi személyiség járt ide még a középkorban tanulmányokat folytatni.
A palota is gyönyörű, reneszánsz jellegű, mintha csak Firenzébe vagy bármely toszkán városkába csöppenne az ember. Sok képet, szobrot és faliszőnyeget lehet itt látni, illetve a palota berendezése, kisebb-nagyobb használati tárgyai is míves és hozzáértő kezek munkájára vallanak. Sok akkoriban híres itáliai művész dolgozott Krakkóban.

Egy dolog van, ami egy kicsit furcsa volt, főleg, a hangnem, ahogy hozzáálltak a túristákhoz, hogy lényegében ridikül méretnél nem lehet nagyobb táskával a Palota épületébe bemenni, csak az udvarra, mindent, még az un. hastáskát, nagyobb táskát, nem beszélve hátizsákról vagy nagyobb zacskóról, le kellett adni a bejáratnál, pedig bent nem indokolta semmi, nincsenek olyan tárgyak, amiket egy ilyen kisebb táskába el lehetne tenni és kivinni az épületből. Ráadásul vannak teremőrök és idegenvezetők, így kizárt a lopás lehetősége.
Ha mégis bejut az ember, nekem egy kisebb táskám volt, ami kisebb, mint egy hátizsák, de nagyobb, mint egy ridikül, ahogy nekem is sikerült a végén, akkor nagyon mérgesek és visszaküldik az embert, ahol jól megnézik, hogy abba tényleg fér-e még valami, vagy már annyira tele van, hogy úgysem lehet már beletenni semmit.
Ez azért nagyfokú bizalmatlanság és nem illik a környezethez és bosszúságot is okoz, mert ezért el tudnak egymástól szakadni a pakolás miatt a családtagok, ahogy nálunk is történt, mert párom a hátizsákja miatt lett "lekapcsolva", ott bent meg már haladni kell, így külön tudtuk csak bejárni az épületet, egymással csak kint találkozva a látogatás végén az udvaron.
Ezt csak úgy megjegyeztem, ajánlatos csak ridiküllel odamenni, vagy ha nem megy, mert egész napos városnézésre egy ridikül nem elég, még egy övtáska sem, férfiaknál, akkor már előre levenni és azoknak odaállni egyben, akiknek ilyen van, leadni gyorsan egymás után és így várhatják azokat, akik bejutnak, mivel nincs ekkora táskájuk.

A Rynek-en ismert a két híresség, a Mária templom különböző magasságú és kinézetű, stílusú tornyával,( ehhez is kötődik egy történet, hogy miért az eltérű méret és stílus is a tornyoknál)*ahonnan időszakosan trombitaszó szól, a tatár támadás emlékére, hírtelen elhalgatva, mikor anno azt a trombitást egy nyíl érte a torkán. Ez a hejnal.
* a tornyokat egy építész testvérpár tervezte és építtette, de az egyik a másikra féltékeny lett. Sajnos ellene fordulva, sikerült meggyílkolnia.
Utána természetesen megbánta a tettét. Így az egyik torony alacsonyabb maradt, mivel nem készülhetett el végig, a másik meg be tudott fejeződni rendesen.

A Mária templomba egyszerre idegenvezetős csoportot nem engednek be, ide inkább egyénileg lehet csak bemenni, de érdemes, mert nagyon szép a belső tere is. Szóval egyénileg kell besétálni, körülnézni, leülni esetleg és kicsit elmélyülni a hely atmoszférájában és hogyha szerencsénk van, a híres oltárkép mindkét oldalát megtekinteni.
Itt áll az Európa híres Wit Stwosz féle szárnyas-oltár, melyet időnként kinyitnak, majd bezárnak, hatalmas méreteivel, kidolgozottságával lenyűgöző benyomást kelt.
A másik nevezetesség a Posztóház, ma éttermek és cukrászdák veszik körül és souvenir shop-ok nagy tömegével, belül meg persze piactér, mindenféle borostyán, fa, kerámia, agyag árúval, szőrmével, bőrrel, népviselettel, édességgel, italokkal, és sok képeslapárussal is, természetesen. Aki itt nem tud elég souvenirt venni, az máshol sem fog tudni. A Főtérről vezető utcákon is érdemes egy-egy nagyobb sétát tenni, mivel kellemes beülős helyek, galériák, jobb ruhaüzletek, ékszerboltok sorakoznak egymást követve, sok török étterem is, itt igazából nem a kínai éttermek terjedtek el, ahogy általában Lengyelországban, hanem a törökök, valamilyen oknál fogva. Ezért inkább gyros-szendvicsekre, mint édessavanyú levesre készüljünk. :o)Ha valaki ezeket szereti. :o)
Aztán lehet képet festetni, grafikát vagy karikatúrát rajzoltatni magunkról és lehet sok akvarellt és előre már megfestett kisebb-nagyobb olajfestményt is venni, ahogy sok ruhaárus is van az utcán, ahol pólókat, táskákat, nagyobb tarisznyákat és öveket, péztárcákat, ami szem szájnak ingere, lehet kapni. A városban is taláható néhány szebb építésű templom és még itt is lehet néha baltibb stílusu házat találni. De vannak Hanza-jellegű házak is.
Híres negyede az un. Kazimierz, mely a hagyományos zsidó negyed, érdemes oda is ellátogatni, hiszen itt az épületeken láthatóak a tipikus zsidó vallási dízsek. Itt forgatott Spielberg is.
Krakkóban lehet a legjobban eligazodni az angol vagy német nyelvvel, Lengyelországban, itt azért sok emelett az olasz, francia és amerikai, japán túrista is.
Wroclawban a német nyelvvel lehet inkább eligazodni a történelmi hagyományok miatt, de erről ott írtam már.
Amúgy az orosz nyelvet általában mindenhol megértik, főleg az idősebb korosztály, de nem szívesen beszélik.
De a magyarral inkább ne próbálkozzunk, magyar-lengyel barátság ide, vagy oda, már nem tudnak sokan magyarúl, talán a legidősebb korosztály...
Krakkóban finom a krakkói perec, ezt és az ostiepok sajtot majszolva lehet igazán autentikusan végigsétálni a város belső részén. :o)

Ezen a weblapon meg a leghíredebb lengyel ételek receptjét lehet megtalálni.

http://www.konyhamester.hu/vilagkonyha/lengyelorszag.htm
Ezek a zurek, a bigos és a zulewajka.

És még egy érdekesség....
Ha valaki végig szeretné zarándok útként járni azokat a helyeket, amelyekhez valamilyen módon II. János Pál neve kötődik, akkor ebben az alábbi címen kaphat segítséget.

http://www.krakow.pl//en/turystyka/content.php?id=trasy/jpii/trasa.html

A legtöbbet Krakkóról az alábbi weblapon lehet még megtudni.

http://www.krakow.pl/en/turystyka/
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
szajci - 2018.09.11. 12:28

Zapiekanka elnevezésű bagett is nagyon finom :)


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina