Via Minsk

Fehéroroszország

Ott-tartózkodás ideje: 2008. dec. 05.  - 2008. dec. 14. (9 nap)

3 hozzászólás I 13 164 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. dec. 30. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar viaminsk Beszámolója

Cimkék: belarusz  breszt  fehéroroszország  körutazás  minszk 

Örülök, hogy én írhatok Belaruszról elsőként beszámolót, látszik nem tartozik a túl gyakori úticélok közé :)
2008 októbere környékén határoztam el, hogy lesz ami lesz valóra váltom régi tervemet, és kijutok Fehéroroszországba. Végül útitársam is lett, így már érdemes volt saját autóval nekiindulni a távnak; a költség is kevesebb mint vonattal, és látnivaló is több ejthető útba.
Összesen 10 napos kirándulást terveztünk, amiből 1-1 nap jut az utazásra. Szállást előre foglaltam utazási irodán keresztül, mivel meghívólevelet így lehet legegyszerűbben szerezni a vízumhoz. A 3*-os szállodák megfelelő színvonalúak, és a nyugati viszonyokhoz képest olcsóak is, igaz aki nagyon spórolósra akarja venni, érdemes más megoldást keresnie (így nekünk kb 25EUR/fő/éjre jött ki).
A vízumbeszerzés ezt leszámítva nem volt túl vészes, ha minden rendben van 5 nap alatt kiállítják 60EUR-ért, de sürgősségiben kicsit több pénzért akár 2 óra alatt is.
December 5-én délután végül mindenre (hóviharra, több órás-napos határátkelésre, stb) felkészülve indultunk útnak. Némi éjjeli autóban alvás után másnap délelőtt értünk a lengyel-fehérorosz határra, aminek belarusz része végülis legpozitívabb várakozásainkat is felülmúlta. Mindenestül 1 és 1/4-ed óra volt átjutni, de ebből fél órát a kötelező biztosításkötés miatt várakoztunk.
A határhoz hasonlóan az ország egyéb részeiről is csak jót tudok elmondani - sok rémisztő dolgot olvastam az utazókat zaklató rendőrökről, a rossz közállapotokról stb., ha voltak is ilyenek már rég a múlté. Minket a 8 nap alatt egyszer sem igazoltatott senki, se úton se gyalogosan, pedig a kamionokat leszámítva tényleg nem láttunk magunkon kívül külföldi autót, és a vidéki városokban sem igen sétálgattak más turisták. Rendőrből egyébként tényleg rendkívül sok van, ám a turisták piszkálása helyett látszólag tényleg a dolgukat végzik, legalábbis ilyen tiszta utcákat, rendezett forgalmat, karbantartott utakat, közterületeket sehol máshol nem látni Európában. Se csikkek, se szemét, se graffitik, a nagyvárosokban nincsenek koldusok, hajléktalanok, még az aluljárókban sem. És mindezt úgy, hogy szinte alig látni reklámokat, óriásplakátok, citylightok, stb. egyáltalán nincsenek, mindössze egy-két helyen vannak táblák, és többnyire azok is hazai cégeket reklámoznak.
Nyugati termékeket ettől függetlenül lehet kapni a boltokban, de általában sokkal drágábbak, mint az amúgy meglehetősen olcsó, de jó minőségű helyi termékek, így nemigen veszi őket senki. A közértekben mindenből van készlet, ha volt is hiánygazdaság a Szovjetunióban, az már a múlté; helyi túrórudi, kvasz, vodka, molokovo, balzsam - ezeket mindenkinek ajánlom megkóstolni, az orosz halakról és kaviárokról már nem is beszélve.
Talán egyetlen hátrányként annyit tudok megemlíteni, hogy angolul nagyon kevesen beszélnek, és a múzeumokban sincs más felirat csak orosz és/vagy belarusz, így utóbbiak ismerete nélkül nehéz boldogulni. Persze a kevés nyugati turistára tekintettel ezt nem is lehet a szemükre vetni, szerintem fog ez még változni az elkövetkezendő években...
Az utazás részletes beszámolója, és további képek itt találhatóak:
viaminsk.blog.hu
Feltöltve: 2008. dec. 26.
Értékeld az élménybeszámolót!
7 (11 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
jevgenyi - 2008.12.28. 20:49

Végre nem csak rosszakat írnak,tényleg nagyon jó hely Fehéroroszország, a sok nyugati ellenpropaganda bárhogy próbálja befeketíteni,2007ben voltam ott,sok kedves emberrel talalkoztam

daci - 2008.12.27. 10:11

A blogod hiánypótló, komolyan. Eddig csak nagyon kevés aktuális infót tudtam beszerezni az országról.

forest - 2008.12.27. 08:33

meglepő amiket írsz, jók a képek, jó a beszámoló. kedvet kaptam.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina