Amszterdam, Urtecht

Hollandia

Ott-tartózkodás ideje: 2008. júl. 24.  - 2008. júl. 30. (6 nap)

0 hozzászólás I 3 463 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. aug. 25. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar pite Beszámolója

Cimkék: amszterdam  autostop  bringa  couchsurfing  farm    hollandia  piroslámpás  stopp  utrecht 

****
a beszámoló eredetileg az oucs.blog.hu címen elérhető utazós blogomon jelent meg.
****

szal hat éjszaka. mondjuk, hogy hét, mert egy utazásra is elment hazafele.

ryanair brémába ugye reggel. 10re már kint is vagyok a napsütéses, kisvárosi környezetben. lovely az a reptér, szökőkút, szobrok, villamos. elindulok gyalogosan autópálya fele, és követyok a farmon. gyors piritós, majd hármasban, jj és a húga tovább amszterdam felé. hogy odaérjünk este kilenc körül. volt útközben hibrid kocsi, apuka öreg fiatban, aki adott répát és megnéztük, hol nyaral a lánya a rajnaparton és őrült cseh srác is arany fogakkal. 450 km.

belvárosban találkozunk host (couchsurfing.com) barátnőjével, chantallal 11 után valamivel. egy sört még bedobunk két barátjával és futás az utolsó villamos után. host, aki épp spanyolban nyaral koliban lakik. hatodikon a 13-ból. ez úgy néz ki, hogy egy (kicsi) szoba, fürdő, előszoba és erkély egy főre. szinten 10-15 fő, közös konyhával. már amsterdamon kivül, amstelveenben, ami nem mellékesen békásmegyer testvérvárosa. 20 percnyire város magjától, persze kerékpárral. más közlekedési eszköz nem is számit itt. van elvétve egy-két autó, de talán még a hajóforgalom is jelentősebb a csatornákon - még a városon kivül is.

másnap (péntek) kettőkor nyit sport centre, ahol bicókat bérlünk. 12,50 egy hosszú hétvégére, ami azt jelenti, hogy hétfőn kettő utánra kell visszavinni. imádnivaló. előtte vásároltunk olcsó, pre-prepared gyros húst, kaja megúszva egyszerűen. városnézés kétkeréken, élvezet. másnap detto, örülés a délelőtti szép időnek, parkban locsogás, fürdés szökőkutakban, piknik a fűben, délután szarrá ázás és irány haza. ja, még piac is belefért reggel.

vasárnap, reménykedve abban, hogy folytatja az esőt, rijksmuseum. felújitják épp, de igy is 10 euró a belépő. rossz az, hogy kicsi, redukált, jó az, hogy kicsi és kiválogatták a legszebb dolgokat. persze rembrandt, és persze night watch. jobban bejött, mint pl a mona lisa. aztán nyomott levegő, nyomottabb hangulat is. park, nemo, ami egy nagy zöld teknő az amstel partján. fel lehet mászni tetejére, fagyit nyalni 50 centért, alatta, benne pedig science múzeum van. nem későn haza, tojásos nokedlizés chantallal. csöppet vissza a városba, de már éjjel és egy fél üveg portóival (portói már van 3 eurótól, lélé).

hétfő hosszú délelőtt, főzés a maradékból, elősütött kenyerekkel, tojásos nokedli és irány utrecht épp miután leadtuk a cangákat.

amszterdam imádnivaló. tele van turistával, de maga a város egy roppant élhető, zöld és csendes. a sok viz feldobja, ugyanakkor elférnek a parkok is. és tényleg mindenki biciklivel jár és tényleg alig láttam két sávos utakat. autóforgalom nulla. pedig odakint épül a kétszer hat sávos autópálya utrecht fele. aztán amszterdam drága is. nem olyan, hogy egyszerűen találunk egy kocsmát és max 3 euró lesz a sör. nem, 2,5 a 2,5 deci csapolt. szintúgy a szupermarketekben is válogatni kell, vagy bármi hasonló. az időjárás az borzasztó. vagy meleg és napos, vagy meleg és napos és fülledt vagy fülledt és esik az eső, vagy esik az eső és hideg. rémísztő a rengeteg amerikai turista, mindenhol csak angol szót hallani és még a múzeumban is alig volt francia.

piroslámpás és a fű a két kötelező elem ugye. piroslámpás vicces, kár hogy annyira nem vagyok pofátlan, hogy végigmérjem őket. lányok azt mondták, kicsik az ágyak, amennyire látták. fű nem annyira koncentrált, van mindenhol. de ez is inkább a turistáknak nagy szám, helyieknél max annyira jelentkezik, hogy a srác nem a fiókban, hanem az asztalon hagyja elől a spanglit.

uthechtből épp az hiányzik, ami fölösleges amszterdamban. a tömeg, a turisták. csatornák szintúgy, viszont kedvesebb, csendesebb kis utcák, amik talán még jobban kanyarognak is, mint a nagy tesóban. kurvák sincsenek, coffeeshop is csak elvétve. hostot is mérhetetlenül könnyebb volt találni: amszterdami 100/1 igen válasz arány itt 5/5. henk, a 40 éves fura alak. nem az óvárosban, de öt percre attól. három szintes ház, amiből kettő szint az övé. kvázi legénylagás, dolgozószoba, műhely és vendégház. szűk kis lépcső, konyha, három háló, két fél fürdő és egy erkély fér el benne, de ettől függetlenül még mindig kicsi. család két számmal odébb lakik. henk mindenes, fest, fával dolgozik, zenél (turnézik), lobbizik önkormányzatnál, társadalmilag érzékeny és kultúrális alapítványt vezet. nem jöttünk rá, miből él. de írtó jó fej, vega, vega kaját vacsiztunk négyesben, nagyszerűt, krumpliból és egyéb maradék zöldségekből. futott még tarzan a kandúr.

másnap még egy délelőtti városnézés, aztán vissza septiben a farmra. itt délutáni lődörgés, anyuka fogadás és alvás. másnap reggel nyolctól hajnali ötig 1300 km-es stopp budapestre.

****
a beszámoló eredetileg az oucs.blog.hu címen elérhető utazós blogomon jelent meg.
****
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina