Őszi kirándulás Egerben és környékén

Magyarország

Ott-tartózkodás ideje: 2006. okt. 06.  - 2006. okt. 09. (3 nap)

0 hozzászólás I 10 541 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. aug. 20. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kalled Beszámolója

Cimkék: Eger  Hortobágy  kastély  Kékestető  lovaglás  Magyarország  Noszvaj  Szilvásvárad  vár  vízesés 

Őszi kirándulás Egerben és környékén

Kihasználva a kellemes őszi időt, családommal tettünk egy három napos kirándulást Egerben és környékén.

Először Szilvásváradra mentünk. A település természeti értékeiről, kedvelt kirándulóhelyeiről ismert. Az erdei kisvasúttal mentünk el a Szalajka völgy leghíresebb látnivalójához a Fátyol-vízeséshez. A vízesés lépcsőit a természet hozta létre, ahogy a karsztforrásokból eredő patakok vizéből lerakódott a mésztufa. Ez a vízesés hazánk egyik legkiemelkedőbb természeti szépsége. Innen gyalog indultunk visszaútra. Elhaladtunk a Sziklaforrás mellett, ami a hegység egyik legnagyobb vízhozamú, a patakot tápláló karsztforrása. Utunkat végigkíséri a Szalajka-patak, a pisztrángos tavak s a köztük lévő pisztrángtelepek, az Erdei Múzeum, elsétáltunk a Kárpátok Őre fából faragott szobor mellett.

A délutánt Egerben töltöttük. Eger a legszebb barokk városok egyike. Végigsétáltunk a Kossuth utcán, amely a város barokk emlékekben leggazdagabb utcája, a székesegyházig vezet. Megpihentünk a Bazilika előtti padokon. Meglátogattuk a város központi terét, a Dobó teret. Itt áll a városháza és a Minorita templom épülete. A város egyik jelképe a tér közepén felállított Dobó szobor.
Megnéztük még az Érseki palotát is, ami sajnos csak kívülről tekinthető meg.

Második napunkat egy noszvaji kirándulással kezdtük, ahol a De la Motte kastélyt tekintettük meg. A kastély ma szállodaként működik, néhány terme múzeumként látogatható. A kovácsoltvas kapu egyik oszlopán az Almásyak címerét tartó unikornis áll. Az előtérből lépcsőn lehet feljutni az emeletre. Termeit gyönyörű freskók díszítik, és az eredeti kályhák állnak benne. Óriási, kőfallal bekerített park tartozik hozzá, ahol kedvünkre elbolyonghattunk.
Amikor Egerből Noszvajba mentünk, útközben felfedeztünk egy lovastanyát, visszafelé be is tértünk, és megnéztük az istállóban a lovakat. Kislányom pedig pónin lovagolhatott.

A délutánt ismét Egerben töltöttük. Elsétáltunk a Szent József parkba. Itt található a Szent József forrás, a forrás az alapvize a közeli termálfürdőnek is. A parkot gyönyörű szökőkutak, virágok, padok, szobrok díszítik. Közelében a Török fürdő, a Termálfürdő és a Bitskey Aladár sportuszoda található.
A másik sétára csábító parkos rész az Érsekkert. Érdemes sétányait bebarangolni, szökőkútját megcsodálni. Az Érsekkert közepén található a Liget Kaszinó, mellette a város egyik legnagyobb sporttelepe és fedett körcsarnoka. A tér északi részén zenepavilon áll, itt nyaranta könnyű- és komolyzenei koncerteket adnak.
Utána meglátogattuk az előző napon csak kívülről megtekintett Bazilikát. A vár után talán a Bazilikájáról leghíresebb Eger. Két oldalán szobrokkal díszített lépcsősor visz fel a bejáratához. Belsejét három kupolaboltozat fedi, festményei is a legrangosabb festők művei. Mindenképpen érdemes megtekinteni.
Bejáratával szemben található az Eszterházy Károly Főiskola (Líceum). Tornyában csillagvizsgáló működik.

A késő délutáni órákat pedig a borpincéiről híres Szépasszonyvölgyben töltöttük. A völgy az egri borvidék egyik legismertebb helye. A Szépasszonyvölgy és a Dobó tér között gumikerekű városnéző kisvonat közlekedik. A félórás út alatt a város nevezetességei mellett haladunk el.

Egerből nem lehet úgy hazajönni, hogy ne tekintsük meg Dobó várát. Mi sem hagytuk ki, utolsó napunk reggelén a várlátogatással kezdtünk. Bebarangoltuk a vár minden részét, bástyáiról kitekintve a város egy-egy részlete tárult elénk. A különböző kiállítások még érdekesebbé teszik, visszavisz minket a történelmi időkbe, és információkkal lát el a vár történetével kapcsolatban. (kazamaták, panoptikum, fegyver és vártörténeti kiállítás, képtár, börtönkiállítás, stb.)
A vártól nem messze található a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum, bennük az író bútoraival, használati tárgyaival és könyvtárával.
A város másik török kori emléke a 40 méter magas Minaret.

Innen utunkat Parádsasvár felé folytattuk, ahol a Károlyi kastélyt akartuk megtekinteni. A magas tornyos vadászlak, ami a két világháború között lakatlanná vált, majd gyermeküdülő lett, ma luxushotel. Sajnos kerítéssel van körbevéve, így csak kívülről tudtuk megnézni. De pár percet mindenképpen megért.

Következő úticélunk Kékestető volt. Magyarország legmagasabb pontján, a Kékestetőn lévő tévétoronyból tekinthetünk szét. Fényképezkedtünk az 1014 méteres magasságot jelző kőnél, majd hazafelé vettük utunkat.

Debrecenben lakunk, de mivel még kora délután volt, úgy döntöttünk, hogy bemegyünk az Epona lovasfaluba. A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja és a Világörökség része.
Egy másfél órás szekerezésen vettünk részt a pusztában, közben megismerkedtünk a magyar háziállatokkal, juhokkal, bivalyokkal, lovakkal, mangalicákkal. Megtudtuk, hogy az ivartalanított szarvasmarhákat hívják tinóknak, és amikor már megtanulták a fogatozást, vagyis beletanultak a kocsi vagy ekehúzásba, akkor már ökörnek nevezik őket. Innen ered a „tanulj tinó, ökör lesz belőled” szólás. Megtekintettük az ökrösfogatot és a csikósok bemutatóját. Utána fel lehetett ülni a lovakra, egy rövid kört tenni vele.

Jól elfáradva, de élményekkel telve tértünk haza.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina